Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Orbán Viktor vezetésével részt vett a 2023. október 11–12-én tartott georgiai–magyar közös kormányülésen, amelynek keretében külön egyeztetést folytatott Levan Davitashvilivel, Georgia miniszterelnök-helyettesével, egyben gazdasági és fenntartható fejlődési miniszterével közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Vémi Zoltán, Világgazdaság,
Nagy, Marcell,
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A bilaterális megbeszélés keretében a miniszterek megállapították, hogy a két társminisztérium között az együttműködés megalapozása nem új keletű, hiszen az elmúlt évben rendszeressé váltak a találkozók és az egyeztetések. 

A felek egyetértettek abban, hogy Magyarország és Georgia között mélyíteni és szélesíteni kell a gazdasági kapcsolatokat, 

ebben nagy szerepe lehet a jövőt meghatározó technológiáknak, mint például a mesterséges intelligencia és az ipar 4.0 megoldásainak. 

A két ország külkereskedelmi termékforgalma mára megközelíti a 90 millió dollárt, a cél, hogy ez a jövőben nagymértékben tovább növekedjen. 

A tárgyalások keretében a miniszterek a két ország ipari kooperációjának elmélyítése érdekében együttműködési megállapodást írtak alá, amelynek leghangsúlyosabb pontjai a következők:

  • Együttműködés az ipar digitális átalakításában, az ipar 4.0 és az ipar 5.0, a feltörekvő digitális technológiák alkalmazása a vállalkozásokban, különösen a termelési és szolgáltatási iparban;
  • Együttműködés a fejlett technológiák és innovációk ipari célú fejlesztésében, különös tekintettel az olyan újonnan megjelenő digitális technológiákra, mint a mesterséges intelligencia, az adatgazdaság, a Big Data, az 5G-hálózatok, a és a dróntechnológiák;
  • Együttműködés a mindehhez szükséges képzett munkaerő biztosítását célzó szakpolitikákban;
  • Együttműködés a szabályozási jó gyakorlatok megosztásában;
  • Ipari együttműködés, különösen a közlekedési járművek, mint például a vasúti kocsik és buszok gyártása terén;
  • Együttműködés a gyógyszeripari és orvosi berendezések gyártásával kapcsolatos területeken.

Nagy Márton a megállapodás aláírása kapcsán kiemelte, hogy a magyar tőkekifektetések támogatása és a külföldi működő tőke beáramlásának segítése továbbra is prioritás a magyar kormány számára, amelyet igyekszik minden lehetséges eszközzel támogatni.