A bevételek csökkenése a magyar vállalkozók legnagyobb félelme, miközben a legnagyobb kihívásnak a működési költségek előteremtését látja. A stressz, valamint a munka és a magánélet egyensúlyának eltolódása is súlyos probléma – derül ki a Számlázz.hu és az Opinio közös, reprezentatív online felméréséből.

A kutatásban egyebek között arra is rákérdeztek, hogy mitől tartanak a vállalkozók leginkább, és a válaszadók közül a legtöbben (31 százalék) a bevételek csökkenését jelölték meg, ezután 21 százalékos aránnyal a kiadások növekedése, majd 14 százalékkal az adminisztrációs terhek növekedése következett. A konkurenciaharc 13 százalék, a piacvesztés 9 százalék a munkaerőhiány 7 százalék, a zsugorodó piac pedig 6 százalék számára okoz fejfájást.

Asian,Business,Adviser,Meeting,To,Analyze,And,Discuss,The,Situation
Fotó: Shutterstock

A felmérésben azt is megkérdezték, hogy mi a legnagyobb kihívás, amellyel a vállalkozó szembesült, vagy éppen jelenleg is küzd. 

A válaszadók kétharmada (68 százalék) szerint a vállalkozás működtetéséhez szükséges bevétel előteremtése a legnagyobb feladat, majd 19 százalékkal a gyorsan változó piaci trendek lekövetése következett. 

Tizenhat százalék számára a munkával együtt járó magas stressz leküzdése a legnagyobb kihívás. Ugyanennyien a túlságosan hosszú munkaidőt, a magánélet ebből fakadó hiányát érzik problémásnak. Sokak számára (15 százalék) pedig a likviditási/cash flow problémát okoznak gondot. A cég digitalizálását 7 százalék, a munkaerő magas fluktuációját 5 százalék jelölte meg.

A kutatásban arra is kíváncsiak voltak, hogy mennyi időt vesz igénybe a cég pénzügyeinek adminisztrálása, itt 32 százalék válaszolta azt, hogy havonta pár órát visz el az életéből a papírmunka, 28 százalék pedig egy-két napot szán erre. Tizenhat százalék úgy nyilatkozott, hogy jelentős időt, havonta több napot is felemészt az adminisztráció. Tizenhét százalék semennyit nem foglalkozik a témával – helyettük minden bizonnyal más végzi el ezt a feladatot. Mindössze 7 százalék azoknak az aránya, akik havonta kevesebb mint egy órát töltenek papírmunkával.