Az év végére a jelenlegi 37 víziközmű-szolgáltató közül 20 állami cég lesz, így az ország több mint felén már állami tulajdonú intézmény biztosítja a víziközmű-szolgáltatást – közölte az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára szerdán, Kiskunhalason. V. Németh Zsolt a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. hálózatfejlesztési projektzáró rendezvényén arról beszélt, hogy számos feladat és kihívás vár az ágazatra, ugyanakkor az elmúlt időszak az ágazat aranykorszakának is tekinthető.

Woman,Hand's,Filling,The,Glass,Of,Water.
víz
Az év végére a jelenlegi 37 víziközmű-szolgáltató közül 20 állami cég lesz.
Fotó: Shutterstock

Kiemelte, hogy Magyarországon a vezetékes ívóvízhálózat a lakosság ellátásában szinte 100 százalékos, és mára 83,5 százalékra nőtt a szennyvízelvezetéssel, -tisztítással érintett háztartások száma. Az elmúlt évtizedben megduplázódott, vagyis több mint 800-ra emelkedett a szennyvíztelepek száma, és míg 2004-ben, az ország uniós csatlakozásakor 365 településen nem volt megfelelő az ívóvíz minősége, számuk mára 10-re csökkent.

Hat év alatt 4969 kilométerrel nőtt az ívóvízhálózat Magyarországon, 2010 és 2021 között pedig több mint 11 ezer kilométerrel a szennyvízhálózat.

Az állam gondoskodik a víziközmű-szolgáltatókról, így biztosította a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. működéséhez szükséges forrást is eddig mintegy 1,1 milliárd forint összegben. Bejelentette azt is, hogy elindult egy bérfelzárkóztatási program és januárban további, közel 500 millió forint támogatást kap a vállalkozás az integrációs programban.

A jövő feladatait sorolva kiemelte a csatornázottság további növelését, az ívóvízminőség javítását, annak érdekében, hogy Magyarország minden településen ugyanaz a komfortszint legyen elérhető. Azt mondta: a következő években Magyarország 170 szennyvíztelepén a negyedik tisztítási fokozatnak való megfelelés érdekében egy új technológiával történő, úgynevezett nanoszűrést kell bevezetni.

V. Németh Zsolt hangsúlyozta, hogy az említett területekre forrást kell biztosítani, kiemelt tekintettel az elődök által kiépített ívóvízhálózat rekonstrukciójára, mert Magyarországon átlagosan minden negyedik liter víz elszivárog.

A kimutatások szerint a nagyjából 95 ezer kilométer hosszú ívóvízhálózatból mintegy 40 ezer kilométer kockázatos vagy túlnyomóan kockázatos állapotú, ezért ezt mindenképpen le kell cserélni.

Az eseményen elhangzott: a vízhálózat felújítása két projektben egyrészt a Bács-Kiskun vármegyei Kiskunhalas központi részén négy területen, továbbá Jánoshalmán, Soltvadkerten és Kecelen valósult meg. A településeken összesen 5,8 kilométer hosszú gerincvezeték és 300 házibekötés épült meg.

Az Ivóvízhálózat rekonstrukció Kiskunhalason projektben a fejlesztés növeli a vízellátás biztonságát, csökkenti a vízveszteséget, javítja a hidraulikai viszonyokat, hozzájárul a fenntartható üzemeltetéshez, amelynek eredményeképp javul a szolgáltatás minősége, az ellátás színvonala és biztosított jogszabályi előírásoknak való megfelelés.

A Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. víziközmű hálózatainak fejlesztése projekt révén a vízelszivárgás, vízveszteség nullára csökkenthető. Ezáltal pedig csökkennek az üzemeltetés költségei, valamint a kitermelt víz vesztesége, továbbá hatékonyabbá válik a szolgáltatás színvonala, miközben az ott lévő fogyasztók ellátása biztonságosabbá válik. A két projekt összeköltsége több mint 200 millió forint volt, és mindkettő 70 százalékos vissza nem térítendő európai uniós támogatást élvezett.