Magyar gazdaság

Letarolta Ciarán Európát: tíz halott, kieső járatok és forgalmi káosz maradt utána – videóval

Egész Európát letarolta a Ciarán vihar, Franciaországban csütörtök este is még hétszázezer háztartás maradt áram nélkül, Belgiumban pedig egy gyermek is életét is vesztette. De Magyarország szomszédságában is riasztottak a hatóságok, a Dráván árvízveszélyre figyelmeztetnek.

Hétről tízre emelkedett a Ciarán vihar áldozatainak száma, amely csütörtökön söpört végig Európán, miután három ember meghalt Toszkánában – írja a szlovéniai Delo.

Fotó: Damien Meyer / AFP

A legtöbb halálos áldozatot a viharos szél által kidöntött fák okozták. Külföldi sajtóorgánumok jelentése szerint 

Franciaországban még csaknem 700 ezer háztartás volt áram nélkül tegnap este.

„Ami ma este Toszkánában történt, annak neve is van: klímaváltozás” – írta Eugenio Giani toszkán kormányzó az X közösségi oldalon, kijelentve, hogy az ország még soha nem látott ennyi esőt ilyen rövid idő alatt. Hozzátette: a három halott között volt egy 85 éves férfi is, akit vízbe fulladva találtak a házában. Firenze polgármestere, Dario Nardella bejelentette, hogy a tartományi fővárosban kritikus a helyzet.

Korábban Franciaországban és Belgiumban két-két, Németországban, Spanyolországban és Hollandiában pedig egy-egy halálesetet regisztráltak. A legtöbb halálos balesetet kidőlt fák okozták. Többen is megsérültek, csak Franciaországban 15-en, köztük hét tűzoltó.

A főként Franciaország északnyugati partjait sújtó vihar következtében kezdetben hozzávetőleg 1,2 millió háztartás volt áram nélkül az országban, az Enedis hálózatüzemeltető szerint csütörtök este még csaknem 700 ezren.

 

Egy fa rádőlt egy nőre Németországban

Erős szél fújt csütörtökön a közép-németországi Harz-hegység régiójában is, és meghalt egy nő, miután rázuhant egy kidőlő fa – közölték Goslar város tűzoltói. Egy 46 éves bajor nő férjével és két kisgyermekével túrázott a 600 méter magas Rammelsberg-hegyen, Goslar közelében, amikor bekövetkezett a tragikus baleset.

A vihar az elektromos vezetékeket is lebontotta, és részben lezárt két autópályát a Harz-hegységben – közölték a tűzoltók.

 

Mintegy kétszáz járat késett az amszterdami repülőtéren

Hollandiában narancssárga figyelmeztetés van érvényben, a szél sebessége eléri a 110 kilométer per órát. Az amszterdami Schiphol repülőtéren körülbelül 200 járat késett.

Nyugat-Franciaországban péntekig le van zárva a vasúti forgalom, és a Párizs és Le Mans, valamint Párizs és Nantes közötti gyorsvonatok (TGV) sem közlekednek.

 

Magyarország szomszédságában is riasztottak, árvízveszélyre figyelmeztetnek a Dráván

Szlovéniában is pusztított a vihar, a Delo szerint több út járhatatlan, van, ahol pedig nincs áram. A Dráva növekvő áramlása miatt Dravogradban és Vuzenicában szirénák figyelmeztettek a veszélyre. Az elmúlt 24 órában Szlovénia északnyugati részén 60-150 milliméter, helyileg több mint 200 milliméter csapadék hullott. A legtöbb csapadék a Júliai-Alpok térségében volt, mégpedig Voglban, ahol négyzetméterenként 234 litert regisztráltak. Bovecben 228, Kaninban 208, Bohinjska Cesnjicában 198 liter esett négyzetméterenként.

Mivel a Dráva vízhozamának további növekedésére számítunk, javasoljuk, hogy a Dráva veszélyeztetett területein a lakosság gondoskodjon az esetleges árvíz elleni védekezésről

közölte az információs központ, emiatt a mai napra piros hidrológiai figyelmeztetést adtak ki a szlovéniai Dráva folyó teljes területére, mivel nagyarányú áradások várhatók. Hidrológusok szerint a Dráva délelőtti vízhozama másodpercenként akár 1800 köbméter is lesz, és a szlovéniai Dráva vízhozama is megnő.

 

Németország vihar közlekedés időjárás
Kapcsolódó cikkek