Az Európai Bizottság jóváhagyta az ideiglenes válság- és átállási keret (Temporary Crisis and Transition Framework, továbbiakban TCTF) 2.1. pontjára vonatkozóan bejelentett magyar „ernyőprogram” módosítását. A bizottsági jóváhagyás lehetőséget teremt arra, hogy a kormány, hogy 2024. első félévében állami támogatást biztosítson a nehéz gazdasági helyzet hatásainak kitett vállalatok támogatására, a helyreállításának segítésére és a zöldátállás ösztönzésére.

NAGY Márton
Fotó: Mónus Márton / MTI

Az Európai Bizottság 2023. november 20-án módosította a TCTF egyes állami támogatási jogcímeit, így az úgynevezett „korlátozott összegű támogatások” szabályait is, amely számos államilag támogatott program alapját képezte 2023-ban. A bizottság döntése ezen támogatási jogcím hatályát egyrészt hat hónappal, 2024. június 30-ig meghosszabbította, 

másrészt megemelte a korlátozott összegű támogatások felső határát az eddigi 2 millió euróról 2,25 millió euróra 

(a mezőgazdasági ágazat esetén 250 000 euróról 280 000 euróra, halászati és akvakultúra ágazata esetében 300 000 euróról 335 000 euróra emelkedtek az értékhatárok).

Új program indul a munkahelyi generációváltás megkönnyítéséért

A szaktárca programjának célja, hogy a munkába álló új generáció a már tapasztalt munkavállalóktól tanulhasson, ezzel gördülékenyebbé téve a munkakezdést. A program 2024 januárjában indul.

Ahhoz, hogy Magyarország élni tudjon a TCTF módosítása által biztosított lehetőséggel, „ernyőbejelentést” kellett tennie és azt a bizottságnak jóvá kellett hagynia. A bizottság jóváhagyása tehát megnyitotta az utat azelőtt, hogy a kormány 2024. első félévében is széles körű állami támogatásokat biztosíthasson (hitelprogramok, illetve vissza nem térítendő támogatások nyújtása) a magyar vállalkozásokat versenyképességének megerősítése és teljesítményének növelése érdekében.

Mindez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy 2024-ben a kormány helyreállítsa és újra dinamikus növekedési pályára állítsa a gazdaságot.