BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Európai Unió hazudik az ukrán csatlakozási törekvésekről – állítja Szijjártó Péter

Az Európai Unió külügyi tanácsa a mai napon fogadta Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert, aki vázolta országa helyzetét az uniós csatlakozással kapcsolatban. A tanácskozás után Szijjártó Péter arról beszélt, hogy Ukrajna jelenleg sehogy sem áll a csatlakozási feltételek teljesítése terén, és hatalmas felelőtlenség erről egyeztetni.

Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba hétfőn részt vett az Európai Unió Külügyminiszteri Tanácsának ülésén. Az ukrán miniszter országa törekvéseit vázolta fel az uniós csatlakozással kapcsolatban. Kuleba felszólalását követően az uniós külügyminiszterek megvitatták Kijev helyzetét a csatlakozási eljárásban.

Szijjártó Péter
Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Ha csatlakozási eljárásokról beszélünk, akkor az Európai Bizottságnak csak úgy szabadna egy ország csatlakozásáról szóló javaslatot a tanács elé terjeszteni, hogyha az a javaslat már biztosítja azt, hogy egy kölcsönös előnyöket jelentő folyamat lesz

– mondta Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy az ukrán csatlakozások előkészítéséhez szükséges feltételek egyáltalán nem állnak fenn.

Az Európai Bizottságnak az az elemzése vagy értékelése, amely szerint Ukrajna hét előfeltételből négyet már teljesített, egyszerűen hazugság 

– mondta a magyar külügyminiszter.

A tárcavezető szerint meg kell nézni az Európai Unió által támasztott elvárásokat és azt, hogy Ukrajna eddig mit tett meg a csatlakozás érdekében, és látható, hogy a szükséges kritériumoknak nem felel meg. A miniszter szerint szükség van egy konstruktív vitára az unión belül arról, hogy miként lehetne a közösségnek szorosabban együttműködnie Ukrajnával. Szerinte Ukrajna csak akkor közeledhet az unióhoz, ha ez a közeledés minden fél hasznára válik.

Egyelőre olyan alapvető kérdésekre sem tudja az unió a választ, hogy milyen hatással járna az Európai Unió egészére, ha Ukrajna valóban csatlakozna

– mondta Szijjártó Péter.

Hozzátette, hogy rendkívül felelőtlen dolog a jelenlegi helyzetben a csatlakozásról egyáltalán tárgyalni is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.