A forint gyengülésekor sokan váltják át megtakarításuk egy részét erősebb fizetőeszközre, és nyitnak devizaszámlát. Jellemzően eurót, dollárt, svájci frankot, ritkábban angol fontot vesznek a hazai fizetőeszközért, és helyezik el a számlán. 

Money,(american,Dollars,,Swiss,Franc,,Czech,Crown)
Money (American Dollars, Swiss Franc, Czech Crown)
A forint rég nem látott gyengülése idején sokan vásároltak eurót, dollárt vagy éppen angol fontot és nyitottak devizaszámlát.
Fotó: Shutterstock

Azok az ügyfelek azonban már kevesebben vannak, akik ezt követően le is kötik valamekkorra kamat mellett az átváltott pénzüket. A Bank360.hu megnézte, milyen a bankok kínálati palettája a devizabetétek fialtatására.

Az Erste Banknál dollár lekötésére van lehetőség: 6 hónapra 0,40 százalék, 12 hónapra pedig 0,70 százalék az éves kamat. A minimum leköthető összeg 300 dollár. A Gránit Banknál négy devizában lehet lekötni pénzt, euróban, amerikai dollárban, svájci frankban és angol fontban. Minden pénznem esetén négy különböző futamidő közül választhatunk, külön feltétele nincs a betétlekötésnek.

A MagNet Bank devizabetétei közül a Prizma euró betét 3 vagy 6 hónapos lekötéssel választható. A rövidebb lekötésnél az éves kamat 1,70 százalék, a hosszabbnál 2 százalék. A legkisebb leköthető összeg 200 euró, a legnagyobb 2 millió euró. Dollárt és svájci frankot ennél szerényebb kamat mellett köthetünk le a MagNet Banknál – jegyzi meg a szakportál. A Hűség betét kiemelt kamata évente euróbetétnél 0,10 százalék, dollárnál 0,25 százalék, a hagyományos kamat pedig 0,08, illetve 0,20 százalék. A lekötési idő két év, a kamatfizetési idő pedig 6 hónap. Egyszeri kamatprémiumként további 0,20 százalékra lehet szert tenni, ha a Hűség betétet választjuk. Ha svájci frankban szeretnénk tartani a megtakarításunkat, az éves kamat 1, 3, 6 és 12 hónapos lekötési idő esetén is 0,10 százalék.

Az MBH Banknál legalább 300 eurótól, dolláról és/vagy fonttól van lehetőség arra, hogy a befektető szerződést köthessen a bankkal. A lekötési idő lehet 1, 2, 3, 6 és 12 hónap is, az éves kamat minden esetben 0,01 százalék. Az Oberbank euró alapú TOP betétje 1 évre köthető le, ekkor az éves kamat 2,75, két évre 2, három évre pedig 1,50 százalék. A minimum leköthető összeg 400 euró.

Az OTP Banknál számos deviza közül lehet választani, az eurón, a dolláron és a svájci frankon kívül svéd, norvég vagy cseh koronában, lengyel zlotyban vagy akár bolgár levában is leköthetjük a pénzünk egy részét. 

Minden devizanemnél négy különböző lekötési idő közül lehet választani: 1, 3, 6 vagy 12 hónapot. A látra szóló kamat minden esetben 0,01 százalékos. 

Thoughtful,Serious,Man,Touching,Chin,,Looking,At,Smartphone,Screen,,Sitting
Fotó: Shutterstock

Euróban a legkisebb leköthető összeg 380 euró, az éves kamat 0,05 százalék, függetlenül a lekötési időtől és a lekötött összegtől. Amerikai dollárban szintén 0,05 százalék az éves kamat, a minimum leköthető összeg 500 dollár. A svájci frank betét éves kamata 0,01 százalék, a minimum leköthető összeg 600 frank. Angol fontból legalább 350 kell a lekötéshez, az éves kamat 0,05 százalék. A kanadai dollárban lekötött betét kamata szintén 0,05 százalék, a lekötéshez legalább 1500-nyi megtakarításra van szükség. 

Svéd koronából 7800-at, norvég koronából háromezret kell összegyűjteni a lekötéshez. Előbbinél az éves kamat 0,01 százalék, utóbbinál 0,05 százalék. Cseh koronát 10 ezres értékhatártól lehet lekötni, az éves bruttó kamat 0,05 százalék. Ugyanekkora kamatra tehetünk szert, ha legalább 1500 lengyel zlotyt vagy ezer új török lírát kötünk le. A bolgár leva lekötésénél kétezer az alsó limit, az éves kamat 0,01 százalék.