A kanadai gazdaság éves szinten 1,1 százalékkal zsugorodott a harmadik negyedévben – derült ki a statisztikai hivatal (Statscan) csütörtökön közzétett adataiból. A vizsgált időszakban az csökkenése lassította a gazdaságot, amit részben ellensúlyozott a kormányzati kiadások és a lakásberuházások növekedése. A hivatal hangsúlyozta, hogy 2022 eleje óta először nőtt az újlakás-építések száma.

canada flag waving in ottawa
Fotó: Getty Images

Az adat elmaradt a Reuters felmérése alapján várt 0,2 százalékos növekedéstől és a kanadai jegybank (BoC) által prognosztizált 0,8 százalékos bővüléstől. A Statscan szerint a gazdaság elkerülte a technikai recesszióba csúszást – ami két egymást követő negyedéves visszaesést jelent –, mivel a második negyedévi adatokat 1,4 százalékos növekedésre javították.

Az adatok közzététele után a kanadai dollár gyengült az amerikai zöldhasúval szemben.

A központi bank az megfékezése érdekében júliusban 22 éves csúcsra, 5 százalékra emelte irányadó kamatlábát, a BoC jövő héten dönt az esetleges emelésről vagy kamatvágásról. A pénzpiacok arra számítanak, hogy a ráta változatlan marad, és a jegybank a jövő év második negyedében kezdi meg a kamatlábak mérséklését.

Laza vagy szigorú monetáris politika?

A nemzeti bankok világszerte az irányadó kamatlábak emelésével igyekeznek úrrá lenne a dráguláson, de ezt számos közgazdász bírálja, mivel lassítja a gazdaságot. Jelenleg a Fed, az angol jegybank és az Európai Központi Bank is a monetáris szigor hívének számít. Közép-Európában egyszerűbb a helyzet: a régióban elsőként a cseh jegybank zárta le kamatemeléseit tavaly júniusban.

A lengyel központi bank 2022 szeptemberében emelte utoljára irányadó rátáját. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) még tavaly szeptemberben jelentette be, hogy 13 százalékos alapkamat mellett lezártnak tekinti a kamatemelési ciklusát. Az MNB a múlt héten 75 bázisponttal, 11,50 százalékra mérsékelte a kamatlábat az egy számjegyűre csökkenő infláció mellett.

Az emelkedő kamatszint hazavágja a teljes európai ingatlanszektort

Az olcsó pénz korábban csak úgy ömlött az európai ingatlanalapokba. A jegybanki kamatemelések hatására azonban egyre több helyen lehetett vonzóbb hozamokat találni, emiatt is nagy nyomás nehezedik az ingatlanpiacra, s ezen belül az ingatlanalapokra. Németországban a legrosszabb a helyzet.