A kormány egyetért „az utazóközönség igényeihez lényegesen jobban igazodó, korszerűbb, átjárható és egységes tarifarendszer” kialakítása érdekében a tarifa- és kedvezményrendszer átalakításával – olvasható a szerda este megjelent Magyar Közlönyben. A kormányhatározat Lázár János építési és közlekedési minisztert március elsejei határidővel bízza meg a feladat elvégzésével, beleértve a szükséges jogszabályok előkészítését és kormány elé terjesztését.

Angers,,Maine,Et,Loire,/,France,-,May,22,2019:
Fotó: Shutterstock

Új elem, hogy nem pusztán a tarifarendszert alakítja át a kormány, hanem lehetővé tenné a készpénzmentes fizetést is a tömegközlekedési járműveken.

A kormány egyetért a helyközi személyszállítási közszolgáltatásban a járművek fedélzetén történő készpénzmentes jegyvásárlás legkésőbb 2024. szeptember 30-ig tervezett bevezetésével

olvasható a határozatban.

Lázár János korábban azt közölte, hogy az elmúlt 30 év legnagyobb tarifareformjára készül a szaktárca, az építési és közlekedési miniszter azt szeretné elérni, hogy 65 év felett és 14 év alatt mindenki ingyen utazhasson Magyarországon.

Emellett ingyenessé tenné a közlekedést a legsérülékenyebb társadalmi csoportok, például a fogyatékkal élők számára is, továbbá több segítséget adna a közalkalmazottak, többek között a pedagógusok és az egészségügyben dolgozók utazásához. Többet adna, kevesebbért és sokkal egyszerűbben, mint a Kádár-rendszerből örökölt, bonyolult, legalább 65-féle jogcímre épülő, elavult tarifarendszerrel. 

Itt az ideje a rendszerváltásnak a jegyek és bérletek terén is

– írta Lázár János.