Egyes médiumokban valótlan állítások jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy az Eurostat vizsgálatot indíthatott a Központi Statisztikai Hivatal ellen. Az értesülések tévesek, az Eurostat nem indított vizsgálatot – írja közleményében a KSH. 

KSH épület
A KSH szerint nem igaz, hogy az Eurostat vizsgálatot indított ellene.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A hivatal a statisztikai módszertannal kapcsolatban fontosnak tartja megjegyezni, hogy az Eurostat a nemzetközi sztenderdeknek, a jogszabályoknak és az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően folyamatos egyeztetést folytat valamennyi tagállam statisztikai hivatalával. Szerintük alapvető körülmény az is, hogy a KSH módszertana az európai statisztikai irányelvekkel összhangban van – kiemelten az Európai Bizottság 2020/1148. számú végrehajtási rendeletére, valamint az Eurostat HICP Methodological Manual című kiadványára támaszkodva.

A közlemény így zárul: 

Tisztelettel arra kérjük a sajtó munkatársait, hogy közlés előtt minden esetben ellenőrizzék a pártpolitikai célból közzétett állítások valóságtartalmát.

A történet előzménye, hogy a Reuters saját információk alapján arról cikkezett, az statisztikai hivatala, az Eurostat kapcsolatba lépett a KSH-val, és tárgyalásokat kezdeményezett az energiainfláció számítási módszeréről. A londoni székhelyű világhírügynökség arra hivatkozott, hogy az Eurostat csütörtökön közölte, az ősszel megkezdett tárgyalások az inflációs statisztikák egységesítését célzó átfogóbb erőfeszítések részét képezik.