A háború és a szankciók jelentős károkat okoztak a gazdaságban, továbbá a gyenge európai konjunktúra és így összességben a gyengébb kereslet negatívan járult hozzá az ipari teljesítmény alakulásához értékelte a Nemzetgazdasági Minisztérium a Központi Statisztikai Hivatal adatait, amelyek szerint 2023 novemberében éves alapon 5,8 százalékkal, míg az előző hónaphoz képest 2,3 százalékkal mérséklődött az ipari termelés volumene. 

NAGY Márton
Fotó: Balogh Zoltán

Az elmúlt időszak adatai azt mutatták, hogy az exportra termelő ágazatok továbbra is ellenállók, ugyanakkor az elsődlegesen belgazdaságra termelő ágazatok teljesítménye akadozik. Ezért a belgazdaság megerősítését magasabb fokozatba kell kapcsolni

állapítja meg a szaktárca. Ezt a kormány 2024-ben négy, egyenként is jelentős eszközzel támogatja: a Széchenyi-kártya program kibővítése; a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretének 1200 milliárd forintra emelése és folytatása; az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program keretösszegének közel hatszorosára emelése; továbbá az uniós források felhasználásával a beruházások új programmal történő ösztönzése.

Hozzáteszik, hogy a kormány intézkedéseinek eredményeképpen, továbbá a nemzetközi konjunktúra javulásával azonban 

a következő hónapokban már újra növekedés várható az ipari termelés volumenét tekintve. Ezt vetítik előre a hazai és európai feldolgozóipari hangulati és beszerzésimenedzser-indexek is. 

A hazai ipar várható fordulatát az élénkülő belső kereslet, a reálbérek növekedési pályára állása, a minimálbérek és a bérminimum előrehozott jelentős emelése, a visszaeső is támogatja, de pozitív hatást gyakorol a kamatstop és a bankok önkéntes kamatplafonja, amelyet mind a vállalati, mind a lakáshitel-kihelyezések élénkülése is tükröz. 

Hangsúlyozzák, hogy 2023 az infláció letörésének az éve volt, 2024-et a helyreállítása határozza meg. A kormány célja pedig, hogy újra dinamikusan, 4 százalékos mértékben növekedjen a ennek eléréséhez az óvatossági motívum fokozatos oldásával és a bizalom erősítésével növelni kell a fogyasztást, tovább emelni kell a munkaerőpiaci aktivitást, valamint helyre kell állítani a belgazdasági termelést és a beruházásokat.