BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Maradt a lejtőn a magyar ipar novemberben

Megerősítette első becslését a KSH: 2023 novemberében az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés.

Az ipari termelés volumene 2023 novemberében 5,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – közölte a KSH. Ez az adat megegyezik a hivatal korábban közzétett első becslésével. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás novemberben az előző hónaphoz képest 2,3 százalékkal mérséklődött. A részletekről a KSH azt közölte, hogy az ipari export volumene 5,7 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 34 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 1,8, míg a 14 százalékos súlyú villamosberendezés-gyártásáé 5,7 százalékkal csökkent.

20160511_0006_MOR
A járműgyártásban is tapasztalható a fékezés.
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság (archív)

Az ipar belföldi értékesítésében 8,7, a feldolgozóiparéban pedig 3,9 százalékos visszaesést mért a hivatal az előző év azonos hónapjához képest. Az iparon belül döntő (95 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 5, a csekély súlyú bányászaté 36, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 10,7 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelés 27 százalékát képviselő járműgyártás 1,7 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához mérten. 

A közúti gépjármű gyártása 3,3 százalékkal nőtt, ugyanakkor a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 4,9 százalékkal csökkent. A 11 százalékos feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása – az alágak közül a legnagyobb mértékben – 12,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, itt a KSH legutóbb 2020 májusában mért visszaesést. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 0,3 százalékkal nagyobb, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készüléké 41 százalékkal kisebb lett.

Az ipari termelés volumenindexe 2023. november 2. becslés
Jelentős volt a visszaesés novemberben

A feldolgozóipari termelés 10 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 0,8 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 8,9, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 2,1 százalékkal csökkent.

A feldolgozóiparból 13 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 7,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, mindkét értékesítési irányban visszaestek az eladások. 

Öt alágazatban nőtt a kibocsátás, 0,9 és 25 százalék közötti mértékben, a leginkább a növényi, állati olaj gyártásában. A legnagyobb (23 százalékos) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 11,6 százalékkal esett vissza az előző év azonos hónapjához képest. A többi öt alágazatban 5,1 és 26 százalék közötti mértékben csökkent a termelés, a legkevésbé a malomipari termék, keményítő gyártásában, a leginkább a cukorgyártást is magában foglaló egyéb élelmiszeriparban.

A legnagyobb mértékben, 18,7 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás bővült, de itt a növekedésben az alacsony bázis hatása is szerepet játszott. A vegyi anyag, termék gyártásában megszakadt a csökkenő tendencia, novemberben 3,1 százalékkal emelkedett a kibocsátás. Az alágban 2022 márciusában regisztráltak legutóbb növekedést. A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 12, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 7,2 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához viszonyítva. 

Az ipari termelés csak Pest régióban nőtt, itt 1,9 százalékos volt a bővülés. 

A többi régióban 0,1 és 14,0 százalék közötti volumencsökkenést regisztráltak, a legnagyobb mértékűt Észak-Magyarországon. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 8,4 százalékkal kisebb volt a 2022. novemberinél. Az új belföldi rendelések 11,9, az új exportrendelések 7,8 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány november végén 9,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az előző év azonos időszakához képest 2023. január–november az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 4,8 százalékkal csökkent. Az összes értékesítés 60 százalékát adó külpiaci eladások volumene 2,4, a 40 százalékot képviselő hazai értékesítéseké 15,1 százalékkal kisebb lett.

 A feldolgozóipar tizenhárom alága közül tízben csökkent a termelés, a legnagyobb mértékben, 18,4 százalékkal a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártásában. A többi háromban 5,8 és 12,5 százalék közötti mértékben nőtt a volumen, leginkább a villamos berendezés gyártásában, a legnagyobb alág, a járműgyártás kibocsátása pedig 9,9 százalékkal bővült. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.