Magyar gazdaság

Tíz százalék fölötti béremelés jöhet a legtöbb magyar cégnél – a szellemi dolgozókon van a sor

Ezekben a hetekben tárgyalják a 2024-es bérmegállapodásokat a hazai cégeknél: akiknél sikerült egyezségre jutni, ott szinte mindenhol két számjegyű mértékben emelték a fizetéseket. Mészáros Melinda szerint nincs könnyű helyzetben a magyar ipar, a folyamatban lévő technológiai váltás miatt két nehéz év elé néz az ágazat. A Liga Szakszervezetek vezetője a Világgazdaságnak beszélt arról is, hogy szakaszos elbocsátás van a magyar vállalkozásoknál: nagyon sokan ugyan megtartották a munkaerőt, bízva abban, hogy majd felfut a termelés, a piac azonban mégsem úgy alakult, ahogy várták.

„A versenyszférában egyelőre azt tapasztaljuk, hogy nagyon kevés helyen érte el a 10 százalékot az alapbér emelése. Komplex módon, csomagban azonban szinte mindenhol két számjegyű bérfejlesztéssel számolunk” mondta a Világgazdaságnak Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke, akit az év eleji bérmegállapodások eddigi tapasztalatairól kérdeztünk.

Picture,Of,Businesspeople,Working,On,Computer,Together
Picture of businesspeople working on computer together
A versenyszférában azt tapasztalják, hogy nagyon kevés helyen érte el a 10 százalékot az alapbér emelése itthon.
Fotó: Shutterstock

A munkavállalói képviselet vezetője szerint az említett csomagba beletartoznak 

  • az egyösszegű kifizetések, 
  • a béren kívüli, valamint 
  • a teljesítményen alapuló juttatások. 

Lényeges változás ugyanakkor, hogy ez az első év, amikor főleg a szellemi dolgozók bérfejlesztési igényeit kell kielégíteniük a cégeknek.

Pont a legkritikusabb időszakban amikor nagyon magas volt az elmaradt vagy csak nagyon korlátozott volt a szellemi munkakörökben a bérfejlesztés, ezért ennek korrekcióját el kell végezni a következő években

mondta Mészáros Melinda.

Mindezt azzal magyarázta, hogy egyrészt a szellemi dolgozóknál magasabban volt a bérpozíció, másrészt nagyobb volt az igény a fizikai munkásokra, emiatt ők élveztek prioritást. A következő években ugyanakkor ez változhat.

Átmeneti két év jöhet az iparban, szakaszos elbocsátások történtek

Mészáros Melinda szerint annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban a profitráták jól láthatóan megemelkedtek, a piac továbbra is visszafogott. Ennek oka a gyenge belső kereslet, másfelől

a 2024–2025-ös év az autóiparban a technológiai váltás és egy átmeneti időszak lesz, amit most túl kell élniük a cégeknek.

Úgy látja, hogy az említett két évet követően viszont „rakétaszerűen” indítják majd el a termelést az elektromos autók gyártásának köszönhetően, a mostaninál nagyobb létszámmal. 

Addig azonban még nagyon sok idő van, ezért is figyelhető meg szakaszos elbocsátás a magyar munkaerőpiacon. Hiába tartották meg sokan a munkaerőt, és bíztak abban, hogy felfut a termelés, a piac a várakozásaikkal ellentétesen alakult. 

„Van egy határ, amelyet nagyon sokan elértek, ezért látjuk a létszámcsökkenést és az álláskeresők növekedését” magyarázta a szakszervezeti vezető a munkanélküliségi ráta lassú emelkedésére utalva. Ezzel párhuzamosan azonban ugyanúgy jelen van a munkaerő iránti igény, miután még mindig 80 ezer fő hiányzik a munkaerőpiacról, tehát egyelőre a kereslet sem találkozik a kínálattal, ami jelentős problémát jelent.

Állami társaságoknál is zajlanak a tárgyalások

A Liga vezetője arról is beszélt, hogy már tavaly év végén több helyen megkötötték a bérmegállapodásokat, például a Magyar Postánál is. Más állami társaságoknál is folyamatban vannak az egyeztetések, így ezeknél komoly eredményekről nem lehet beszámolni.

Azt gondolom, hogy január végéig tartani fognak ezek az egyeztetések

jegyezte meg, hozzátéve, hogy a vízügynél vannak a legközelebb a megállapodáshoz.

A kiskereskedelemben is tíz százalék fölött nőnek a keresetek

A kiskereskedelmi szektorban eddig két cég közölte, hogy mekkora béremelésben részesülnek kollégáik:

Az ágazat többi szereplőjéről egyelőre annyit tudni, hogy az Auchannál heteken belül létrejöhet a megegyezés, miután a francia hátterű áruházlánc a SPAR-hoz hasonlóan januártól emel. Ezzel szemben a Tesco márciustól februárig tartó üzleti évet ír, így ott január végén, február elején tárgyalhatnak e kérdésről.

A béremelések éve lehet 2024 – ezekben a szakmákban érdemben nőhetnek a fizetések

A mostani kormányzati ciklus legnagyobb volumenű bérfejlesztését hajtja végre a kormány a pedagógusok fizetésemelésével, amely a szerdán Brüsszelből érkezett megerősítés alapján már januárban megvalósulhat. De nemcsak a tanárok bére emelkedik, az egészségügyi szakdolgozók és a rendvédelmisek is jelentős keresetnövekedésre számíthatnak idén. Az állami szektort érintő döntések a piaci bérdinamikára is hatnak, több vállalat már beszámolt arról, hogy jelentős béremelést hajt végre.

 

Mészáros Melinda bérmegállapodás bérnövekedés
Kapcsolódó cikkek