Magyar gazdaság

Fokozódik az aktivitás a munkaerőpiacon, közel teljes a foglalkoztatás – így értelmezhetők a friss adatok

A magyar munkanélküliségi ráta kismértékű növekedése a minimálisan bővülő foglalkoztatással első ránézésre ellentmondásnak tűnhet, ugyanakkor fokozódó aktivitásra utal – hívta fel a figyelmet Regős Gábor. A Makronóm Intézet vezető közgazdásza szerint a foglalkoztatás itthon enyhén bővülhet idén, de ez nem lesz egyszerű feladat. Horváth András, az MBH Bank vezető elemzője azt emelte ki, hogy a foglalkoztatási ráta még mindig historikusan magas, a munkaerőpiacon aktívak között közel teljes a foglalkoztatás.

A magyar munkaerőpiacot továbbra is magas foglalkoztatás jellemzi – vélekedett Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza a pénteki adatok alapján. Szerinte a havi adatok mellett érdemes hosszabb távra is kitekinteni, kérdés, mennyire tartós trend, hogy mintegy 20 ezer fővel csökkent a havi alapú foglalkoztatás, miközben a munkanélküliségi ráta 0,1 százalékkal emelkedett. 

The,Employer,Selects,The,Best,Candidate,For,The,Job.,Human
A magyar munkanélküliségi ráta kedvezőbb az uniósnál, ám a régióban azért találni jobb adatokat.
Fotó: Shutterstock

 

Megjelentek az ukrán menekültek a magyar munkaerőpiacon

Regős úgy véli: a hosszabb távú folyamatok alapján a foglalkoztatás magas, a koronavírus-járvány előttit is meghaladó szinten stagnál, míg éves alapon egy kisebb, 20 ezer fő alatti növekedés figyelhető meg. A munkanélküliségi ráta ugyanakkor kismértékben nő. Az utóbbi a magas szinten stagnáló vagy minimálisan bővülő foglalkoztatással kiegészülve első ránézésre ellentmondásnak tűnhet, de fokozódó aktivitásra utal – így gondolja a szakember. 

Mindezt a magasabb megélhetési költségek, illetve az Ukrajnából menekültek munkaerőpiaci megjelenése okozhatja.

Hozzátette: 

összességében az adatokból is az látszik, hogy a foglalkoztatás további növelése nem egyszerű feladat 

– pedig tartalékok még vannak a magyar gazdaságban. Ezt támasztja alá az is, hogy a 4,2 százalékos munkanélküliségi ráta, bár az uniós 6,0 százaléknál jóval kedvezőbb, de a régiós országoknál több esetben láthatunk ennél jobb értéket (Csehország 2,9, Lengyelország 2,8 százalék). A meglévő munkaerőpiaci tartalék aktivizálásához azonban aktív foglalkoztatáspolitikai eszközök alkalmazására lesz szükség – nyomatékosította.

Féltek a munkaerőhiánytól a vállalatok

A Makronóm Intézet vezető közgazdásza úgy fogalmazott: az elmúlt időszak két gazdasági válságát (koronavírus, energia) a hazai jó állapotban élte túl. Ennek magyarázata az üres álláshelyek magas aránya, illetve a vállalatok munkaerőhiánytól való félelme: sok esetben inkább megtartották a munkaerőt, mert féltek, hogy nem találnak helyette másikat.

Az idei kilátásokról kifejtette: a foglalkoztatás itthon enyhén bővülhet.

„A recesszióból való kikerüléssel a munkaerő iránti kereslet élénkülhet, amelyet a nagyvállalati beruházások is támogathatnak. A kérdés inkább a kínálati oldal lesz: mennyire sikerül az új álláshelyeket a munkaerő-tartalékból betölteni, mennyire szívják el egymástól a cégek a munkaerőt, vagy mennyire lesz szükség külföldiek foglalkoztatására?”  

A szakember rámutatott: a bérszínvonal emelése abból a szempontból is fontos lenne, hogy a munkaerő külföldre áramlása lassuljon, illetve visszaforduljon. 

A Covid alatti mérséklődést követően a külföldi munkavállalás ismét erősödött – novemberben 13 ezer fővel voltak többen az itthon élő, de külföldön dolgozók, mint egy évvel korábban.

Az idei év egészét tekintve a Makronóm becslése szerint a munkanélküliségi ráta 3,8 százalékra csökkenhet.

 

 

Csúcson a foglalkoztatottság

A szeptember–novemberi időszakban továbbra is csúcson állt a foglalkoztatottság: 

  • a hazai elsődleges munkaerőpiacon 34 ezer új munkahely jött létre az előző év azonos időszakához képest, 
  • a közfoglalkoztatottak száma 6 ezerrel csökkent, 
  • a külföldre ingázók pedig 13 ezerrel voltak többen, így 
  • a legutolsó háromhavi átlag alapján a gazdaság teljes foglalkoztatotti létszáma 4 millió 755 ezer volt. 

A bejelentett betöltetlen álláshelyek száma az ősz zárásakor 85 ezer volt az előző hónap végén nyilvántartott 78 ezer után, vagyis tovább emelkedett a munkaerőpiaci feszesség is – közölte Horváth András, az MBH Bank Nyrt. Elemzési Centrumának vezető elemzője az adatokra reagálva. 

Kiemelte: a foglalkoztatási ráta még mindig historikusan magas, a legutolsó negyedévben a 15–64 éves népesség 75,0 százaléka dolgozott a megelőző negyedév 74,7 százalékos, illetve az előző év azonos időszakában mért 74,6 százalékos szintjével összevetve.

Az elemző szerint a következő hónapokban a továbbra is minimálisan a 4 százalékos szint körül ingadozhat. 

A munkaerőpiacon aktívak között közel teljes a foglalkoztatás.

Horváth András aláhúzta: érdemes megjegyezni, hogy a munkaerőpiacok reakcióideje kifejezetten lassú, a célzott változások akár 12-15 hónapos késéssel jelenhetnek meg a munkaerő iránti keresletben, így nehéz eltalálni a ciklus megfelelő szakaszát a monetáris politikai eszköztárral. 

 

 

munkanélküliség foglalkoztatottság ukrán menekültek munkaerőpiac munkaerőhiány
Kapcsolódó cikkek