Középiskolákhoz kitelepülő kormányablakbusz segíti a felsőoktatásba jelentkezők ügyfélkapu-regisztrációját Pest vármegyében. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumnál arról beszélt, hogy a jövőben még több ügyet lehet ügyfélkapun keresztül intézni, teljesen digitálisan.

20201103 CeceA Fejér Megyei Kormányhivatal is kapott egy  kormányablakbuszt, amely az önkormányzatok igényeinek megfelelően járja a megyét. A busz egy „mobilizált kormányablakügyfélszolgálati eszköz”, amely mindennel fel van szerelve, amivel egy kormányablak rendelkezikFotó: Nagy Norbert NNFejér Megyei Hírlap
Házhoz megy a kormányablakbusz. A felsőoktatásba jelentkezéshez is szükséges az ügyfélkapu-regisztráció. 
Fotó: Nagy Norbert / Mediaworks

Kitért arra is, hogy ez segítséget jelent az oktatásban és az egészségügyben is. Az ügyfélkapu „nagyon hasznos belépés a digitális közigazgatási térbe”, a digitális állampolgársággal pedig a közeljövőben ez robbanásszerűen bővül – emelte ki Rétvári Bence.

Még idén élesedik az applikáció, ami kiváltja a személyi igazolványt és a kormányablakokat

A Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt készül egy állami applikáció, amely alkalmas lesz az ügyintézésre és a személyazonosság igazolására. Az alkalmazás segítségével az állampolgárok már a mobiltelefonjukkal is igazolhatják magukat, illetve olyan ügyeket intézhetnek ezen keresztül, amelyekhez jelenleg még el kell menni a kormányablakba.

Tarnai Richárd, Pest vármegye főispánja emlékeztetett: 

február 15-én jár le a felsőoktatásba jelentkezés határideje, a jelentkezéshez ügyfélkapu-regisztráció szükséges. A regisztrációt a kormányablakban lehet elintézni, ugyanakkor mobil kormányablakban, azaz kormányablakbuszban is elérhető minden olyan szolgáltatás, mint egy kormányablakban 

– tette hozzá.

Azt mondta: a Pest Vármegyei Kormányhivatal minden középfokú oktatási intézménynek felkínálja a lehetőséget, hogy „házhoz mennek”, így helyben lehet elintézni a regisztrációt. A kormányablakok 2011-es indulás óta Pest vármegyében több mint tízmillióan vették igénybe a kormányablak-szolgáltatást, csak idén januárban 156 ezren – ismertette.

Kormányablakbuszból 25 van országszerte, amelyekkel bárhova ki tudnak települni – emlékeztetett, hozzátéve, hogy 2023-ban 5629 kitelepülés volt országosan és több mint ötvenezren tudták ügyüket így intézni.