BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Marco Rossi corvinus campus

Marco Rossival avatta fel új, 17 milliárdos kampuszát a Corvinus

Ünnepélyesen is átadták a Budapesti Corvinus Egyetem átépített és felújított épületegyüttesét a Ménesi úton. A Gellért Campus 17 milliárdos fejlesztés keretében valósult meg: az ultramodern környezetben 680 diák tanulhat és 180 lakhat. Csák János kulturális és innovációs miniszter, valamint az egyetemet üzemeltető alapítvány felett is elnöklő Hernádi Zsolt Mol-vezető után Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitánya tartott előadást a diákságnak.

„Az egyéni szabadság csak akkor él, ha van intézményes, alkotmányos szabadság is. Ha ezt lefordítjuk az egyetemre, az akadémiai szabadság. Ezért méltatlan és hibás, ami történik az Erasmusszal és a Horizonttal: aki azt állítja, hogy nincs akadémiai szabadság, az végletesen téved” – közölte Csák János kulturális és innovációs miniszter a Budapesti Corvinus Egyetem új komplexuma, a Gellért Campus megnyitóján, amit a sorozatban harmadik Európa-bajnokságára kijutó magyar labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitánya, Marco Rossi előadása zárt. 

Marco Rossi corvinus campus
Marco Rossi előadásával zárult az ünnepi esemény
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A kulturális és innovációs miniszter a beszédét azzal folytatta, hogy egy épület valójában csak kő, vas és üveg, de igazából olyan lesz, amilyen szellemet beleélnek a hallgatók, és ez a lélek határozza meg a jövőt. Kifejtette, hogy nemcsak egyénként, magyarként van identitásunk, hanem azon intézményeken keresztül is, ahol tanulunk és dolgozunk. Az egyetemet üzemeltető Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriumának elnökére, Hernádi Zsoltra nézve emlékeztetett: a Mol bevétele 25 éve még csak 5 milliárd euró volt, ma viszont már 25 milliárd.

„Ennyit jelent, ha valaki tudja, kicsoda” – összegzett Csák János, aki 2030-ra a mai 42 ezres magyarországi külföldi hallgatói számot százezresre szeretné növelni. Kitért az Erasmus-, illetve Horizont Európa-pótló hazai programokra, a Pannon ösztöndíjprogramra, valamint a HU-rizontra is, amelyek révén 10 plusz 8 milliárd forintos keret áll rendelkezésre oktatási és kutatási projektekre.

Mindig fájdalmas az átalakulás

Hernádi Zsolt azzal kezdte beszédét, hogy van egy álma: csinálni egy igazán jó egyetemet.

A Corvinusból Közép-Európa legjobb közgazdaságtani intézményét szeretnénk kialakítani

– közölte. Ehhez az kell, hogy növekedjen a kutatási teljesítmény és a külföldi diákok, illetve oktatók száma, új és korszerű legyen az oktatási portfólió.

„Az átalakítás, megújulás olykor fájdalmas, mégis igyekszünk a lehető legfájdalommentesebben végrehajtani, és mindig az van az előtérben, hogy a hallgatóknak a legjobb legyen” – tette hozzá Hernádi Zsolt, mielőtt átadta az épületegyüttes jelképes, 3D-s kulcscsomóját.

Prof. dr. Szabó Lajos, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora elmondta: lehet, hogy a látogató csupán két tornyot vesz észre, ám e két torony az intézmény számára az innováció és a fenntarthatóság kreatív jelképe.

campus
Szabó Lajos rektor mögött a régi épületből átmentett kapcsolótábla immár csak díszítőelemként szolgál.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

„A stratégiai célok eléréshez ilyen térre és környezetre van szükség” – közölte, majd azzal folytatta, hogy a Corvinus volt az egyik első modellváltó intézmény. E modellváltás keretében arra helyezték a hangsúlyt, hogy az egyetem minél nemzetközibbé váljon, illetve a korszerű oktatási tartalom és módszertan álljon a központban. 

A legmodernebb képzések költöztek a Ménesi útra

A rektor kifejtette, hogy a mai 18–25 éves korosztályt nem lehet úgy megszólítani, ahogy az ő korosztályát anno, új, interaktív, kreatív módszertanokra van szükség, amit nem lehet hagyományos tantermekben megoldani – ezért is volt szükség az új kampuszra.

A 17 milliárdos fejlesztés háromnegyede állami forrásból származik, egynegyedet pedig az egyetemet fenntartó alapítvány szolgáltatott.

Szabó Lajos megjegyezte, az épületegyüttesben már el is kezdődött az oktatás, hiszen már tart a tavaszi félév a felsőoktatásban. Elsősorban azon képzéseket helyezték ide, amelyeket a legmodernebbekként tartanak számon, ilyen például a data science business, a nemzetközi projektmenedzser- és a közgazdaságielemzés-képzés, valamint az executive és tehetséggondozó rövid programok.

Marco Rossi corvinus campus
campus
campus
Marco Rossi corvinus campus
Marco Rossi corvinus campus
Marco Rossi corvinus campus
campus
campus
Marco Rossi corvinus campus
Marco Rossi corvinus campus
Marco Rossi corvinus campus
campus
campus
Marco Rossi corvinus campus
Marco Rossi corvinus campus

Az épületegyüttesről a következő számokat mondták el:

  • 14 000 négyzetméteres a komplexum,
  • 11 000 négyzetméteres a körülölelő park, 1600 négyzetméteres a sporttér,
  • 3000 szakember dolgozott a projekten,
  • 680 hallgató tanulását kiszolgáló komplex fejlesztésről van szó,
  • 408 helyiség és 180 kollégiumi hely található a kampuszon,
  • 386 napelem és 86 földhőszivattyú segíti a megújulóenergia-ellátást,
  • 170 kerékpár tárolására alkalmas a parkoló, viszont szándékosan csak
  • 23 autónak van hely, de rendelkezésre állnak elektromos töltési pontok.

A ráadás: Marco Rossi

A tervezés 2020–2021-ben, a kivitelezés 2021 decemberében kezdődött, és 2023 novemberére fejeződött be. Közel egy éven át egyeztettek a diáksággal, hogy az ő igényeiket, ötleteiket is bevonják a projektbe. 

Az átépítés során négyezer tonnányi bontási és egyéb hulladék képződött, amelynek 82 százalékát szelektíven gyűjtötték. 

A csapok és WC-k víztakarékosak, a parkbeli növények alacsony öntözési igényűek, így végül a kész kampusz kiérdemelte az AA+ energiahatékonysági besorolást.

A hivatalos és ünnepélyes program után jött a ráadás: a diákságnak Marco Rossi tartott zárt körű, angol nyelvű előadást.

Két és fél ezer újonc, több mint 1200 kollégista

A nemzetközi gazdálkodás szak angol nyelvű változatával a tavalyelőtti 478 pontos csúcsát tavaly 480-nal megdöntő Corvinus igencsak magasan húzta meg a szinthatárt: 13 szakára kellett legalább 450 pont. Összesen 2085 hallgatót vettek fel a központi felvételi eljárásban, a nemzetközi felvételikből pedig további 591 hallgató csatlakozhatott az egyetemhez, úgyhogy a Corvinus népszerűsége töretlen.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.