Magyar gazdaság

Marco Rossival avatta fel új, 17 milliárdos kampuszát a Corvinus

Ünnepélyesen is átadták a Budapesti Corvinus Egyetem átépített és felújított épületegyüttesét a Ménesi úton. A Gellért Campus 17 milliárdos fejlesztés keretében valósult meg: az ultramodern környezetben 680 diák tanulhat és 180 lakhat. Csák János kulturális és innovációs miniszter, valamint az egyetemet üzemeltető alapítvány felett is elnöklő Hernádi Zsolt Mol-vezető után Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitánya tartott előadást a diákságnak.

„Az egyéni szabadság csak akkor él, ha van intézményes, alkotmányos szabadság is. Ha ezt lefordítjuk az egyetemre, az akadémiai szabadság. Ezért méltatlan és hibás, ami történik az Erasmusszal és a Horizonttal: aki azt állítja, hogy nincs akadémiai szabadság, az végletesen téved” – közölte Csák János kulturális és innovációs miniszter a Budapesti Corvinus Egyetem új komplexuma, a Gellért Campus megnyitóján, amit a sorozatban harmadik Európa-bajnokságára kijutó magyar labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitánya, Marco Rossi előadása zárt. 

Marco Rossi corvinus campus
Marco Rossi előadásával zárult az ünnepi esemény
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A kulturális és innovációs miniszter a beszédét azzal folytatta, hogy egy épület valójában csak kő, vas és üveg, de igazából olyan lesz, amilyen szellemet beleélnek a hallgatók, és ez a lélek határozza meg a jövőt. Kifejtette, hogy nemcsak egyénként, magyarként van identitásunk, hanem azon intézményeken keresztül is, ahol tanulunk és dolgozunk. Az egyetemet üzemeltető Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriumának elnökére, Hernádi Zsoltra nézve emlékeztetett: a Mol bevétele 25 éve még csak 5 milliárd euró volt, ma viszont már 25 milliárd.

„Ennyit jelent, ha valaki tudja, kicsoda” – összegzett Csák János, aki 2030-ra a mai 42 ezres magyarországi külföldi hallgatói számot százezresre szeretné növelni. Kitért az Erasmus-, illetve Horizont Európa-pótló hazai programokra, a Pannon ösztöndíjprogramra, valamint a HU-rizontra is, amelyek révén 10 plusz 8 milliárd forintos keret áll rendelkezésre oktatási és kutatási projektekre.

Mindig fájdalmas az átalakulás

Hernádi Zsolt azzal kezdte beszédét, hogy van egy álma: csinálni egy igazán jó egyetemet.

A Corvinusból Közép-Európa legjobb közgazdaságtani intézményét szeretnénk kialakítani

– közölte. Ehhez az kell, hogy növekedjen a kutatási teljesítmény és a külföldi diákok, illetve oktatók száma, új és korszerű legyen az oktatási portfólió.

„Az átalakítás, megújulás olykor fájdalmas, mégis igyekszünk a lehető legfájdalommentesebben végrehajtani, és mindig az van az előtérben, hogy a hallgatóknak a legjobb legyen” – tette hozzá Hernádi Zsolt, mielőtt átadta az épületegyüttes jelképes, 3D-s kulcscsomóját.

Prof. dr. Szabó Lajos, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora elmondta: lehet, hogy a látogató csupán két tornyot vesz észre, ám e két torony az intézmény számára az innováció és a fenntarthatóság kreatív jelképe.

campus
Szabó Lajos rektor mögött a régi épületből átmentett kapcsolótábla immár csak díszítőelemként szolgál.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

„A stratégiai célok eléréshez ilyen térre és környezetre van szükség” – közölte, majd azzal folytatta, hogy a Corvinus volt az egyik első modellváltó intézmény. E modellváltás keretében arra helyezték a hangsúlyt, hogy az egyetem minél nemzetközibbé váljon, illetve a korszerű oktatási tartalom és módszertan álljon a központban. 

A legmodernebb képzések költöztek a Ménesi útra

A rektor kifejtette, hogy a mai 18–25 éves korosztályt nem lehet úgy megszólítani, ahogy az ő korosztályát anno, új, interaktív, kreatív módszertanokra van szükség, amit nem lehet hagyományos tantermekben megoldani – ezért is volt szükség az új kampuszra.

A 17 milliárdos fejlesztés háromnegyede állami forrásból származik, egynegyedet pedig az egyetemet fenntartó alapítvány szolgáltatott.

Szabó Lajos megjegyezte, az épületegyüttesben már el is kezdődött az oktatás, hiszen már tart a tavaszi félév a felsőoktatásban. Elsősorban azon képzéseket helyezték ide, amelyeket a legmodernebbekként tartanak számon, ilyen például a data science business, a nemzetközi projektmenedzser- és a közgazdaságielemzés-képzés, valamint az executive és tehetséggondozó rövid programok.

Az épületegyüttesről a következő számokat mondták el:

  • 14 000 négyzetméteres a komplexum,
  • 11 000 négyzetméteres a körülölelő park, 1600 négyzetméteres a sporttér,
  • 3000 szakember dolgozott a projekten,
  • 680 hallgató tanulását kiszolgáló komplex fejlesztésről van szó,
  • 408 helyiség és 180 kollégiumi hely található a kampuszon,
  • 386 napelem és 86 földhőszivattyú segíti a megújulóenergia-ellátást,
  • 170 kerékpár tárolására alkalmas a parkoló, viszont szándékosan csak
  • 23 autónak van hely, de rendelkezésre állnak elektromos töltési pontok.

A ráadás: Marco Rossi

A tervezés 2020–2021-ben, a kivitelezés 2021 decemberében kezdődött, és 2023 novemberére fejeződött be. Közel egy éven át egyeztettek a diáksággal, hogy az ő igényeiket, ötleteiket is bevonják a projektbe. 

Az átépítés során négyezer tonnányi bontási és egyéb hulladék képződött, amelynek 82 százalékát szelektíven gyűjtötték. 

A csapok és WC-k víztakarékosak, a parkbeli növények alacsony öntözési igényűek, így végül a kész kampusz kiérdemelte az AA+ energiahatékonysági besorolást.

A hivatalos és ünnepélyes program után jött a ráadás: a diákságnak Marco Rossi tartott zárt körű, angol nyelvű előadást.

Két és fél ezer újonc, több mint 1200 kollégista

A nemzetközi gazdálkodás szak angol nyelvű változatával a tavalyelőtti 478 pontos csúcsát tavaly 480-nal megdöntő Corvinus igencsak magasan húzta meg a szinthatárt: 13 szakára kellett legalább 450 pont. Összesen 2085 hallgatót vettek fel a központi felvételi eljárásban, a nemzetközi felvételikből pedig további 591 hallgató csatlakozhatott az egyetemhez, úgyhogy a Corvinus népszerűsége töretlen.

 

 

Marco Rossi egyetem felsőoktatás Erasmus Budapesti Corvinus Egyetem
Kapcsolódó cikkek