A múlt évben is stabil teljesítményt nyújtottunk, a K&H Bank adózás utáni nyeresége elérte a 108 milliárd forintot, amely 60 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz képest – közölte Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója a pénzügyi szolgáltató tavalyi eredményeit bemutató hétfői sajtótájékoztatón. A K&H eredményét ugyanakkor – tette hozzá – jelentősen befolyásolta a különféle kormányzati intézkedések – extraprofitadó, kamatstop, egyéb banki adók – 56 milliárd forintos negatív hatása. 

A K&H Biztosító adózott nyeresége jelentősen visszaesett tavaly – 1,1 milliárd forintot tett ki –, amely nagyobb részben az extraprofitadó hatásának tulajdonítható.

LUS_9465
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az eredményeket a vezérigazgató szerint a növekvő ügyfélkör és a hitelállomány bővülése táplálta elsősorban. Ami az utóbbit illeti, a teljes hitelállomány éves szinten 10 százalékkal, 2829 milliárd forintra emelkedett, az új vállalati és lakossági hitelek volumene pedig 2023-ban elérte a 630 milliárd forintot. A lakossági hitelkereslet jelentősen bővült az év második felében, de sikeres volt a bank a vállalati finanszírozásban is.

Az ügyfélszám Guy Libot tájékoztatása szerint 2023-ban elérte a 962 ezret, ami 5 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a rendszeres jövedelemátutalással rendelkező ügyfelek száma 589 ezer a K&H-nál, amely 7 százalékos bővülés éves szinten. A bővülő ügyfélkör és a javuló hitelezés miatt a bevételek 12,6 százalékkal emelkedtek. Ezzel párhuzamosan a költségek 14,5 százalékkal nőttek, amelyhez egyaránt hozzájárult a már említett extra terhek és az hatása is.

Gombás Attila, a K&H Csoport pénzügyi vezetője közölte: a vállalati hitelezés dinamikusan, 13 százalékkal bővült éves szinten, ami jelentős részben azzal magyarázható, hogy a K&H aktívan részt vesz az állami támogatás mellett futó finanszírozási programokban. A lakossági hitelállomány 4 százalékkal nőtt éves alapon, miközben az új folyósítások volumene 33 százalékkal visszaesett. A második fél év viszont már 71 százalékos fellendülést hozott az új lakossági kihelyezéseknél, miközben az újonnan folyósított lakáshitelek volumene 2023-ban elérte a 123 milliárd forintot. A megtakarítási oldalon a befektetési alapok dominálták a tavalyi évet, a kezelt eddig soha nem látott szintre, 1349 milliárd forintra nőtt az év végére.

A K&H Bank főbb adatai

A K&H Biztosítónál a nem életbiztosítási terület díjbevétele 16 százalékkal emelkedett éves szinten, elérve a 68 milliárd forintot – mondta el Nick Vincke vezérigazgató. Az életbiztosítási üzletág szintén erős, 17 százalékos díjbevétel-emelkedést ért el, biztosítva a piaci átlagot jóval meghaladó bővülést. Az utóbbihoz elsősorban a rendszeres befizetésű unit-linked (befektetési egységhez vagy indexhez kötött) konstrukciók, a nyugdíjbiztosítások, illetve az egyszeri díjas unit-linked termékcsalád járult hozzá leginkább.

Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a tavaly bemutatott, Kate nevű – mesterséges intelligencián alapuló – digitális pénzügyi asszisztenst 

az ügyfeleknek már több mint 65 százaléka használja.

A K&H – tette hozzá – már több mint 700 ezer digitálisan aktív ügyféllel rendelkezik, miközben az új lakossági számlák hozzávetőleg 55 százalékát már online nyitják az ügyfelek.