Amint arra számítani lehetett, a decemberi hónap sem sikerült túlzottan acélosra a lakossági hitelpiacon, így a teljes év is erőteljes visszaesést hozott az új kihelyezéseknél.

Lawyer,Insurance,Broker,Consulting,Giving,Legal,Advice,To,Couple,Customer
Fotó: Shutterstock

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a lakáshiteleknél 63,4 milliárd forintot ért el az új szerződések összege az év utolsó hónapjában, amely ugyan egyáltalán nem rossz eredmény, de a novemberi volumentől így is 3,5 milliárd forinttal elmaradt. A személyi kölcsönöknél – meglepő módon – viszonylag szerény keresletet hozott a december, így az új szerződések összege 41,4 milliárd forintot tett ki, mintegy ötmilliárd forinttal kedvesebbet az egy hónappal korábbinál. A babavárónál a vártnak megfelelően felerősödött az érdeklődés a támogatott konstrukcióra vonatkozó szabályozás idei változásai miatt, de ez is csak nem egészen 40 milliárd forintnyi új kihelyezésre volt elég.

 

Ami az egész éves teljesítményt illeti, a háztartások összesen 984,2 milliárd forint értékben kötöttek lakáscélú és fogyasztásihitel-szerződéseket, ez pedig igen súlyos, 31,5 százalékos visszaesést tükröz 2022-höz viszonyítva. 

A drasztikus visszaesésben a lakáshiteleknek jutott a meghatározó szerep, amelyeknél 600 milliárd forint alatt maradt az új szerződések volumene: ez kevesebb mint a fele az egy évvel korábbinak.

A fogyasztási hiteleken belül a babaváró kölcsönnél mutatkozott erőteljes – valamivel 40 százalék feletti – csökkenés az új szerződések volumenében, így éppen 270 milliárd forint felett zárt a piac, a támogatott konstrukció történetének leggyengébb évét produkálva ezzel.

A személyi kölcsönök iránt viszont 2023-ban végig stabil maradt a kereslet, amelynek köszönhetően az új szerződések összege 6,3 százalékkal emelkedett éves alapon, és megközelítette az 523 milliárd forintot. A szabad felhasználású jelzáloghitelek piaca ennél is nagyobb mértékben, 12,9 százalékkal nőtt tavaly, ám ebben meghatározó szerepe volt az állampapír-vásárlásokhoz köthető spekulatív hitelfelvételeknél is.

 

A visszafogott lakossági kereslet hatásai látszódnak az állományi adatokon is. Az MNB adatai szerint 

a háztartások hiteleinek állománya 10 152,1 milliárd forintot ért el decemberben, amely mindössze 2,3 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

A szerény növekedéshez a lakáshitelek járultak hozzá a nagyobb mértékben, amelyek állománya tavaly mindössze 1,3 százalékkal kúszott feljebb – igaz, ezzel is új csúcsot döntött, és most először már meghaladta az ötezer milliárd forintot.