„Tegnap este óta arról tárgyaltunk, hogy támogassa-e az Európai Unió Ukrajnát, és ha igen, hogyan és mennyi pénzzel” – közölte Facebook-oldalán Orbán Viktor miniszterelnök.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor: Magyarország pénze nem kerülhet Ukrajnába.
Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Emlékeztetett, hogy a tárgyalások itt szakadtak meg tavaly decemberben, mert két magyar problémára nem kaptak megoldást. Mint mondta, féltek, hogy a magyaroknak járó uniós pénz, amelyet a bizottság nem adott oda Magyarországnak, előbb-utóbb Ukrajnában köt ki. Attól is féltek, hogy túl hosszú távra ellenőrizetlenül bocsátanak forrásokat Ukrajna rendelkezésére.

Felhívta a figyelmet, hogy tegnap éjszaka kaptak egy ajánlatot, kitárgyaltak egy ellenőrző mechanizmust, amely garantálja a pénzek észszerű felhasználását, és garanciát kaptak arra, hogy

Magyarország pénze nem kerülhet Ukrajnába.

Hosszú tárgyalás után ezt az ajánlatot elfogadtuk – emelte ki a magyar kormányfő, hozzátéve, örül, hogy a piacok és a gazdasági élet reakciója már most pozitív erre a megállapodásra.

Ahogy azt a Világgazdaság is megírta, az vezetői csütörtökön egyhangúlag megállapodtak abban, hogy

50 milliárd eurós segélyt nyújtanak Ukrajnának

– közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az X-en közzétett bejegyzésében. A megállapodás egyéb részleteiről nem közölt semmit. A szóban forgó európai uniós támogatással Ukrajna 2024–2027 közötti szükségleteit kívánják fedezni, a 33 milliárd euró kölcsönt és a 17 milliárd euró értékű támogatást az EU-s költségvetésből biztosítanák.

Magyarország hajlott a kompromisszumra

A magyar fél azt kérte, hogy a támogatás ne járjon automatikusan, arról évente egyezzenek meg az uniós tagországok. Ez a felülvizsgálat lehetőséget biztosítana az uniónak arra, hogy bármelyik évben megvétózhassák a tagállamok a támogatás további folyósítását. Viszont egy Brüsszelből kiszivárgott dokumentum szerint az Európai Unió egy eddig sosem látott lépésre készülhetett volna Magyarországgal szemben.