Nemzetközi gazdaság

Elfogadhatja az EU Orbán Viktor tervét

A csütörtöki európai uniós csúcson döntenek a tagállamok az Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós segélycsomagról.

Az vezetői a csütörtöki csúcstalálkozón azt javasolhatják, hogy Magyarország ellenvetéseinek leküzdése érdekében évente tartsanak vitát az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélycsomagról – számolt be róla a Reuters, aki állítása szerint látta az erről szóló EU-s javaslattervezetet.

Brüsszel, 2022. június 24.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az EU kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának második napján 2022. június 24-én.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Orbán Viktor is javában készül az EU-csúcsra.
Fotó: Benkő Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

A szóban forgó európai uniós támogatással Ukrajna 2024–2027 közötti szükségleteit kívánják fedezni, 33 milliárd euró kölcsönökkel és 17 milliárd euró értékű támogatással, amely az EU-s költségvetésből történne. Keleti szomszédunk a tervek szerint ezt az újjáépítésre fordítaná.

Éves felülvizsgálatot javasolt Orbán Viktor

Magyarország a Kijevnek nyújtott támogatással kapcsolatban azzal a javaslattal élt, hogy a tagállamok évről évre újra üljenek tárgyalóasztalhoz, hogy a csomag további sorsáról döntsenek. Ez a felülvizsgálat lehetőséget biztosítana az uniónak arra, hogy bármelyik évben megvétózhassák a tagállamok a támogatás további folyósítását. Kritikusai szerint ez a javaslat ellentétes lenne a kiszámítható finanszírozás eszméjével.

Az EU-s költségvetés csak akkor kerülhet elfogadásra, ha mint a 27 tagállam áldását adja rá, így az Ukrajnának nyújtandó támogatás újratárgyalásakor minden évben egyöntetű döntése lenne szükség.

Egy másik javaslat szerint a pénz folyósítását nem lehetne megvétózni, azonban az Európai Bizottság jelentése alapján évente vitát tartanának arról, hogy Ukrajna mire költi el az EU-s pénzeket. Lehet-e vétó, vagy nem, elsőrendűen fontos kérdés, hiszen ha nem lehet, az jelentősen csökkentené az éves felülvizsgálat tétjét, illetve a teljesítéssel elégedetlenek befolyását.

Mi lesz az EU-s pénzek sorsa?

Mint ismert, a Kijevnek szánt uniós pénzekkel kapcsolatban hazánknak azért is vannak ellenvetései, mert a Magyarországnak járó uniós forrásokból nagyjából 30 milliárd eurót befagyasztott az EU. Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs a Bloombergnek adott decemberi interjújában nem kertelt, elmondta, hogy ha megkapjuk az uniós pénzeket, akkor nem vétózzuk Ukrajna támogatását.

Az előzetes elképzelésekhez képest minden bizonnyal jelentősen kisebb hatása lenne a magyar gazdaságra és a forintra rövid távon annak a brüsszeli javaslatnak, ami az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélycsomag meg nem szavazása esetén elzárná Magyarországot az uniós forrásoktól – mutatott rá a Capital Economics friss elemzői jegyzete.

Az Európai Bizottság december 13-án döntött arról, hogy Magyarország több ponton megfelel az Európai Unió elvárásainak, így a felzárkóztatási támogatások majdnem felét, 22-ből 10,2 milliárd eurót felold a magyar kormány számára.

Magyarországot büntetik, mert nem adunk pénzt Európa legkorruptabb országának

Ötvenmilliárd eurónyi támogatás érkezne a lopásokról hírhedt országba. A korrupcióellenes harc Ukrajnában egyre nagyobb ügyeket tár fel, ám sokak szerint a kormány ezt arra használja, hogy leszámoljon ellenfeleivel.

 

 

Ukrajna Európai Bizottság Orbán Viktor orosz-ukrán háború költségvetés
Kapcsolódó cikkek