Orbán Viktor a francia Le Point portálnak adott interjút, amelyben a február elsején esedékes uniós csúcsról kérdezték, valamint arról, hogy Magyarország vétózni fogja-e az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatást. A miniszterelnök közölte, hogy az álláspontja nem változott a kérdést illetően.

ORBÁN Viktor
Fotó: Fischer Zoltán/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Tehát a magyar álláspont továbbra is egyértelmű: ahogy telik az idő, továbbra is úgy gondoljuk, hogy az ukrajnai háborúnak nincs katonai megoldása. Sajnos a 26 másik fél még mindig úgy gondolja, hogy van katonai megoldás. Az ő javaslatuk a katonai megoldás irányába mutat, amit én nem támogatok

mondta Orbán Viktor. A szóban forgó 50 milliárd eurót a terv szerint a három éve elfogadott uniós költségvetés terhére fizetné ki az EU négy év alatt. Ebből a pénzből Ukrajna folytathatná a háborút Oroszország ellen.

Orbán Viktor elmondta, hogy nem szívesen vétózzák meg a másik 26 tagállam egységes álláspontját, de szerinte az Európai Unióban minden tagnak szuverén joga nem egyetérteni mások véleményével. Kijelentette, hogy a magyar álláspont a háború rendezését a tűzszünetben és a béketárgyalásokban látja, emellett pedig ki fog tartani Brüsszelben. A miniszterelnök emellett azt is elismerte, hogy jelenleg egy fájdalmas patthelyzet alakult ki az unióban és egyelőre nem látszik, hogy miként lehet kikeveredni ebből a helyzetből.

A magyar kormány szombaton egy kompromisszumos javaslatot küldött az Európai Uniónak, ami azt tartalmazta, hogy

Magyarország a másik 26 taggal együtt megszavazza az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurót, azzal a feltétellel, ha az EU vállalja, hogy a kifizetés négy éve alatt minden évben újra szavaznak a pénz folyósításának folytatásáról. Természetesen a javaslat szerint a kifizetés folytatásáról minden évben egyhangúlag kellene döntenie az Európai Tanácsnak. 

Ezt a magyar javaslatot elutasították, majd a Financial Timeshoz kiszivárgott egy brüsszeli dokumentum, ami egy tervet fogalmazott meg Magyarország szavazatának megszerzésére.

Ebben a tervben az áll, hogy amennyiben február 1-jén a magyar kormány megvétózza az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurót, akkor a másik 26 tag megszavazza, hogy minden uniós támogatást megtagad Magyarországtól . A dokumentumban részletezik, hogy ez a pénzügyi csapás miként rontaná Magyarország hitelképességét, a befektetők bizalmát, illetve a forint árfolyamát. Példátlan lépés lenne az részéről, hogy ilyen módon célozzák meg egy ország gazdaságának gyenge pontjait. A cikk megjelenése után az unió cáfolta a híreket, a dokumentumot egy a magyar gazdaság helyzetéről szóló feljegyzésnek nevezték.

Orbán Viktor szerint egyes uniós tisztviselők párhuzamot akarnak húzni a jogállamiság és az ukrajnai háború között. Szerinte a kettőnek semmi köze egymáshoz.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy megérti az ukrán álláspontot, akik pénzhez akarnak jutni, de szerinte erre az 50 milliárd euróra az Európai Unió tagállamainak, az európai embereknek is szükségük van. Arról beszélt, hogy Európában a gazdaság továbbra sem állt talpra teljesen, ez az összeg pedig segíthet a fejlődésben.