Magyarország és Mongólia közötti közvetlen légi járatról, vízerőmű létesítéséről is szó esett a Budapestre látogató Gombozsavin Zandansatar, a mongol Állami Nagy Hurál elnöke és Kövér László házelnök a szerdai tárgyalásán.

Mongolian Parliamentary Leader In Seoul
Fotó: NurPhoto via AFP

A mongol elnök az M1 aktuális csatornának adott interjúban – amelynek elején magyar nyelven köszöntötte a nézőket – kiemelte: a két ország közötti gazdasági kapcsolatok élénkülésében a Magyarország és Mongólia közötti politikai és parlamentáris kapcsolatok is szerepet játszottak.

Elmondta: a találkozón kulturális és politikai témákról egyaránt tárgyaltak, és érintettek gazdasági kérdéseket is. Mongólia kereskedelme 15 százalékkal nőtt, ezen belül az 20 százalékkal, és ebben benne van a Magyarországgal folytatott is – húzta alá.

Az egyik legfontosabb területként említette a mezőgazdasági együttműködést és a megújuló energiát, több erre vonatkozó egyezményt is aláírtak. További lehetőséget látott az együttműködésre az Ulánbátorban működő, egykor magyar támogatással létesült, állati vakcinákat gyártó biokombinát kapcsán. Szólt a két ország közötti pénzügyi rendszerek átjárhatóságáról, célként jelölve meg a pénzügyi együttműködési lehetőségeket. Rámutatott: a mongol piac lehetőséget kínál Magyarországnak az ázsiai piacok felé történő nyitásra.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyarok harminc napig vízummentesen tartózkodhatnak Mongóliában, ami lehetőséget kínál az ottani kultúra megismerésére.

Fontosnak nevezte továbbá az oktatás területén megvalósuló együttműködést, örömének adott hangot, hogy rengeteg mongol diák tanulhat Magyarországon. Ez a legjobb befektetés, ez térül meg a legjobban – hangsúlyozta.

A sport területén az olimpiai bizottságok közötti megállapodást emelte ki, amit csütörtökön írnak alá a felek. Ez lehetőséget nyújthat a két ország sportolóinak a közös felkészülésére, a tapasztalatcserére is – mutatott rá.

Az elnök szólt a két ország politikai rendszereinek hasonlóságáról, és méltatta Kövér László magyar házelnököt, példaértékűnek nevezte, ahogy a magyar népet, a parlamentáris rendszert képviseli a világban. Kitért arra is, hogy országa Orbán Viktor miniszterelnök politikáját is nagymértékben támogatja.

Mongólia és Magyarország között a kapcsolatok igen régre – jóval a tatárjárás előtti időkre – nyúlnak vissza. Az ezt igazoló régészeti feltárások és bizonyítékok mellett mintegy 1500-ra teszik a közös eredetű szavak számát – mutatott rá Gombozsavin Zandansatar, aki elmondta: a mongolok a magyarokat nagyon szorgalmas és közeli népnek tartják.