Az építőipari termelés volumene 2024 januárjában a nyers adatok szerint 17,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – közölte csütörtökön reggel a KSH ágazati gyorsjelentésében, ami meglepetés lehet a piacnak. 

20210623 Budapest Elkészült Budapest legszélesebb sétálóutcája.Cordia International Zrt.  Futureal csoport Újabb állomásához érkezett a Corvin Sétány, Közép-Európa egyik legnagyobb, több mint egy évtizede elindított városrész-megújítási programjának központi eleme: szerkezetkész a Grand Corvin második ütemében épült utolsó lakóháza is. A beruházással 22 hektár terület újult meg. Összesen közel egymilliárd euró értékben 2700 új lakás, 100 ezer négyzetméter irodaterület és 50 ezer négyzetméter kereskedelmi ingatlan épült meg. Sajtóbejárás Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 10,2 százalékkal nagyobb volt a decemberinél az év első hónapjában. Az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelése bővült: az épületeké 20,5, az egyéb építményeké 11,6 százalékkal.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 21,8, az egyéb építmények építésében 12,0 százalékkal nagyobb volt a termelés. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 16,3 százalékkal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene 21,5 bővült,

ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 31,5 százalékkal bővült, az egyéb építmények építésére vonatkozóké viszont 19,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

 

 

Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 14,9 százalékkal csökkent.

Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 9,1, az egyéb építményekre vonatkozóké 20,5 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól.

Az építőipar lefelé húzta a gazdaságot 2023-ban – ötszázalékos a visszaesés

Az utolsó hónapban minimális plusszal zárt az új szerződésállomány, de az építőipar teljes megrendelésállományának volumene még jelentős mínuszban van. Decemberben az egy évvel korábbihoz viszonyítva 4,3 százalékkal csökkent, az előző hónaphoz képest 5,1 százalékkal nőtt az ágazati termelés volumene. Az utolsó hónappal 2023-ban teljessé vált adatsor szerint éves szinten 5 százalékkal maradt el a termelés a 2022-ben mérttől, ugyanakkor a termelői árak 15,9 százalékkal drágultak a KSH gyorsjelentése szerint.