Tavaly decemberben az egy évvel korábbihoz viszonyítva 4,3 százalékkal csökkent, az előző hónaphoz képest 5,1 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene a KSH mai gyorsjelentése szerint.

Kyiv,,Ukraine,-,May,3,,2019:,Workers,Working,On,Concrete
Fotó: Shutterstock

Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 6,0, az egyéb építményeké 0,5 százalékkal csökkent a nyers adatok szerint az év utolsó hónapjában. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 5,1 százalékkal nagyobb volt a novemberinél.

Jobb volt az utolsó hónap, mint az előzőek

 Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az  épületeké 6,0, az egyéb építményeké 0,5 százalékkal.
 Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében  8,8, az egyéb építmények építésében 2,2 százalékkal nagyobb volt a  termelés. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés  termelése 13,6 százalékkal visszaesett.

 

Összességében emelkedett a megkötött új szerződések volumene 0,6 százalékkal.

Az épületek építésére kötött szerződéseké  0,1 százalékkal mérséklődött, az egyéb építmények építésére  vonatkozóké pedig 2,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.
Ugyanakkor a teljes szerződésállomány még mindig mínuszban van, az építőipari vállalkozások december végi  szerződésállományának volumene 23,5 százalékkal csökkent. Ezen  belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 20,2,  az egyéb építményekre vonatkozóké 26,0 százalékkal elmaradt az előző  év azonos időszakitól.

Mi történt 2023-ban az építőiparban?

Az építőipari termelés volumene 5,0, ezen belül az épületek  építése 5,6, az egyéb építményeké 3,8 százalékkal csökkent.  2023-ban 11,2 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek,  ezen belül az épületekre kötöttek volumene 16,0, az egyéb  építményekre vonatkozóké 4,4 százalékkal esett vissza.

Mennyivel drágult az építés?

Az építőipar termelői árai 9,2 százalékkal nőttek 2023 IV. negyedévében 

az előző év azonos időszakához mérten és 1,0 százalékkal magasabbak voltak az előző  negyedévinél.

Az ágazaton belül az egyéb építmények építésében és a  legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben hasonló mértékben, 9,9 és 9,7 százalékkal, míg az épületek építése terén kevésbé 7,7 százalékkal nőttek az árak 2022 IV. negyedévéhez  képest. 

A költségek, elsősorban a munkabérek növekedésének árfelhajtó hatását a megrendelések visszaesése  mérsékelte.  

Az év egészében 15,9 százalékkal haladták meg a termelői árak az egy évvel korábbi szintet – derül ki a KSH jelentéséből.

Kiábrándító számokat produkált a magyar építőipar

A hazai építőipar legnagyobb súlyú ágazata, a speciális szaképítés termelése 19,2 százalékkal visszaesett tavaly novemberben. Ugyanebben a hónapban a termelés volumene a nyers adatok szerint 12,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 18,3, az egyéb építményeké pedig 3,5 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 2,6 százalékkal kisebb volt az októberinél.