A mezőgazdasági termelők és a méhészek a szombattól hétfőig tervezett tüntetésre két fővárosi helyszínt foglaltak le: gyülekezőhelyként a Népligetet, a demonstráció valós területeként a pesti alsó rakpart Parlament és Lánchíd közötti szakaszát.

Záhony, 2023. szeptember 17.
Traktorok az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, szeptember 15-én meghozott brüsszeli döntés ellen tartott gazdatüntetésen a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében 2023. szeptember 17-én. A demonstrációt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezte.
MTI/Balázs AttilaZáhony, 2023. szeptember 17.Traktorok az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, szeptember 15-én meghozott brüsszeli döntés ellen tartott gazdatüntetésen a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében 2023. szeptember 17-én. A demonstrációt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezte.MTI/Balázs Attila
Fotó: Balázs Attila / MTI

A tüntetés érdemi részét, a traktorok belvárosi megjelenését vasárnapra időzítik, hétfőn pedig petíciót akarnak átadni az agrárminiszternek.

 

A Népszava beszámolója szerint a tiltakozó gazdáknak az alacsony felvásárlási árak mellett a támogatások, a jogi környezet kiszámíthatatlansága okoz nehézségeket.

A méhészek is csatlakoztak a gazdákhoz, mert az ukrán méz importjának engedélyezése „rettenetes” helyzetbe hozta őket.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság honlapján figyelmeztetést adott ki, mely szerint 

gyűlés miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz 2024. március 8. és március 11. között Budapest V. és X. kerületében.

 

Tilos lesz megállni:

Március 8-án 22 órától március 10-én 15 óráig a Budapest X. kerületében a Népligetben a Soó Miksa sétány és a Vajda Péter utca között található parkoló Könyves Kálmán körút felőli részének mindkét oldalán.

Március 9-én 22 órától március 11-én 16 óráig a Budapest V. kerületében id. Antall József rakparton a Steindl Imre utca és a Vigyázó Ferenc utca között.