Körülbelül egyórás interjút adott Lázár János a Hódmezővásárhelyen, Makón és Kisteleken fogható Rádió7-nek. Ebben az építési és közlekedési miniszter kitért a közelgő önkormányzati és európa uniós választásokra, Magyarország világban betöltött szerepére és a magyar költségvetés alakulásának fő szempontjaira.

Lázár János
Lázár János nyíltan beszélt: rengeteg fegyvert kell vásárolnunk / Fotó: Lázár János / Facebook

 

Magyarország lehet a legerősebb állam a Kárpát-medencében

Lázár János azt mondta, hogy miközben a világ nagyjából kétszáz országa közül Magyarországot a fejlettsége alapján az 50. hely környékére szokták sorolni, addig az úgynevezett soft power indexeken – amelyek egy adott ország befolyási képességét mérik – ennél jóval előkelőbb helyezéseket ér el, és rendszerint a 17–21. pozícióba sorolják.

Az elszigetelődés egy mese. Magyarországnak tényleges hatása van a világ alakulására

– jelentette ki. Arra is felhívta a figyelmet, a kormány szándéka, hogy a Kárpátoktól délre eső terület legerősebb állama Magyarország legyen, és azt is el kívánják érni, hogy hazánk legyen az a hely, amely összeköti Keletet a Nyugattal. Szerinte a soron következő választások tétje nagyobb, mint korábban, ugyanis háborúról vagy békéről kell dönteni. Közép-Európa csak vesztese lehet a háborúnak, ez a történelmi tanulság. A Fidesz választási ígérete „béke és pénz”.

Magyarországnak rengeteg fegyvert kell vásárolnia

Beszélt arról is, hogy a jelenlegi háborús körülmények között sokkal nehezebb a gazdasági helyzet. Jóval nagyobb összegeket kell fektetni a honvédelembe, amelynek csak a működésére már 1400 milliárd forintot fordítanak, miközben korábban ez a negyede volt. Ezenfelül kell teljesíteni a NATO-kötelezettséget és azt, hogy meg tudjuk védeni magunkat, ha baj van.

Rengeteg fegyvert kell vásárolnunk

– jelentette ki egy ponton. Megjegyezte: folyamatosan nő a terrorveszély, és soha eddig nem volt ekkora kockázata a III. világháború kitörésének. Ez az oka, hogy többet és többet kell költeni a biztonságra, ami maga után vonja, hogy más területre kevesebb marad. Ez igaz a közlekedésre is, mégis végre tudták hajtani az elmúlt évtizedek legnagyobb horderejű tarifareformját, amely 4-4,5 millió ingázónak tette olcsóbbá az utazását.

Ennek mértékét évente 120 ezer forintra becsülte, ami a rezsicsökkentés újabb fontos állomása. „Teljes hülyeség, hogy kevesebben utaznának, a forgalom meg nőtt. És az sem igaz, hogy pénzügyi szempontból ez bukás lenne. Tavaly nyár óta 6,6 millió ország- és vármegyebérletet adtunk el, csak márciusban 900 ezret. Sűrű fillérekből csinálunk üzletet.”

Az, hogy végül Budapesttel is megállapodás született (ráadásul kampányban), bizonyíték rá, hogy a Fidesszel és a kormánnyal lehet tárgyalni. Ehhez mindössze normális légkör kell. Jelezte, hogy a 2025-ös év szép feladata lesz, hogy az új tarifarendszert a főváros után más nagyvárosokra is kiterjesszék. Megerősítette, hogy országos tarifarendszerben gondolkodnak.

Korszakváltás a magyar légvédelemben – Jön a NASAMS, megy a KUB

A NASAMS-3 első elemei a hírek szerint már megérkeztek, a hadrendbe állítás legkorábban jövőre várható.