Bűnszövetségben elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják Z. Zsoltot, a Pannon Park Forest Kft. korábbi tulajdonosát. Az értesülést a Baranya Vármegyei Főügyészség szóvivője, Kutas Tamás is megerősítette. A szóvivő szerint a „megkeresésben megjelölt személyt” olyan üggyel kapcsolatban tartóztatták le, melyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága folytat nyomozást.

Kuala,Lumpurmalaysia,-,May,31,2022,Beautiful,Yellow,Lamborghini,Urus
Letartóztatták a lamborghinis parkfelügyeleti számlagyárost / Fotó: PuccaPhotography

A 2023-ban indult vizsgálatban már 16 gyanúsítottat hallgattak ki, a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, illetve üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett vesztegetés miatt nyomoz – derítette ki a 24.hu. Z. Zsoltot és cégét egy tavaly novemberi „számlagyáros” esettel hozták összefüggésbe, amikor is

a NAV egy ritka Ferrarit és egy Lamborghini Urust foglalt le a nyomozás során, az egyik autóból 1,1 millió euró (433 millió forint) került elő.

„Munkatársaink rátették a kezüket egy bűnszervezet vezetőjének garázsában talált, limitált szériás Ferrarira, amelyből mindössze húszat gyártottak” – írta a rajtaütés után a NAV. Azt is közölték, hogy az akciót követően három gyanúsított letartóztatását rendelte el a Pécsi Járásbíróság, az érintettek és a jelentős vagyoni hátrány okozásával gyanúsított cégek nevét azonban nem hozták nyilvánosságra. 

Mind Z. Zsolt, mind a három korábban őrizetbe vett, de időközben szabadon engedett férfi abban a céges hálózatban játszik vezető szerepet, amelynek tagjai hosszú ideje uralják a budapesti kertészeti és parkfenntartási bizniszt, és a kerületek nagy részével jelenleg is szerződéses viszonyban állnak. A Parkfenntartó Kertészeti és Szolgáltató, a ZÖFE Zöldterület-fenntartó és Fejlesztő, a Pannon Park Forest és a DeerGarden Kft. egymás után kapta meg a kiírt pályázatokat, függetlenül attól, hogy egy-egy kerület vezetése kormánypárti vagy ellenzéki. 

A cégháló tagjai néha különálló vállalkozásként indultak és nyertek, néha pedig konzorciumként vitték el az önkormányzatoktól a kettő-négy éves keretszerződéseket.

Kuperczkó Adrienn, a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense még novemberben azt közölte, hogy az elkövetők 2021 nyarától 472 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a központi költségvetésnek.