Elszállították a tűzszerészek a Gödöllőn előkerült második világháborús repeszbombát – közölte a Magyar Honvédség tűzszerészezredének kommunikációs tisztje.

20220809 VeszprémII. világháborús eredetű bombát találtak földmunkálatok során az Egyetem utcában. A robbanótest határtalanítása, elszállítása idejére a környéket - a belváros egy részét - kiürítették és lezárták. Az evakuálás közel 30 utcában több mint ezer embert érintett, 100 rendőr vett részt az akcióban.Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei NaplóKépen: A fel nem robbant II. világháborús robbanótest
Elszállították a Gödöllőn talált szovjet repeszbombát / Fotó: Pesthy Márton

Gajdos Milán főhadnagy elmondta: egy építési területen a föld alól került elő a robbanóeszköz, amelyről a tűzszerész járőr megállapította, hogy egy második világháborús eredetű, 35 kilogrammos szovjet repeszbomba, biztosított gyújtószerkezettel. Hozzátette: 

az eszközt elszállították a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, ahol később megsemmisítik. 

Közölte azt is, a művelet idejére a rendőrség négy, közelben lévő családi házat kiürített. A repeszbomba elszállítása után a lakók visszatérhettek otthonukba. Ugyancsak egy második világháborús bombát találtak a siófoki Tesco áruháznál, illetve az év elején mederkotrás közben találtak egy 250 kilogrammos szovjet hídromboló légibombát a csepeli szabadkikötőben.