Baj van a magyar kukoricával? Megszólalt az agrárminiszter a toxinhelyzetről – fontos változást jelentett be
Az agrártárca felülvizsgálja a kukoricafelvásárlás minőségvizsgálati gyakorlatát – jelentette be a minisztérium vasárnapi közleményében.

Nagy István agrárminiszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy
a felesleges feszültségkeltés helyett önmérsékletre és a szabályok betartására van szükség a kukoricapiacon.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) folyamatosan ellenőrzi a vállalkozásokat, ez alapján pedig kijelenthető, hogy nincs általános körű probléma és kezelhető a hazai toxinhelyzet. A felvásárlás nagyobb átláthatósága és a piaci bizalom erősítése érdekében azonban az agrártárca felülvizsgálja a kukoricafelvásárlás minőségvizsgálati gyakorlatát.
Amennyiben indokolt és szükséges, a Nébih ismételten ellenőrzi a kukoricát feldolgozó és felhasználó vállalkozásokat – fűzte hozzá az agrártárca vezetője.
Baj van a magyar kukoricával? Megszólalt az agrárminiszter a toxinhelyzetről
Nagy István arra is figyelmeztetett, hogy rombolja a gazdasági bizalmat a kukoricatermés részleges toxinszennyezettségére épített hangulatkeltés. Ha a feldolgozók, a kereskedők, a termelők és a hatóságok is megfelelően elvégzik a feladataikat, akkor megfelelő minőségű és mennyiségű kukorica áll a hazai feldolgozóipar és takarmánygyártás rendelkezésére.
Kifejtette, az ágazatban a kukorica felvásárlási tevékenységekkel kapcsolatban kialakult széles körű bizalmatlanság jövőbeni csökkentése és megszüntetése érdekében a tárca áttekinti, hogy a gabonafélék minőségvizsgálati gyakorlata szabályozási eszközökkel javítható-e.
A gazdálkodók jelzései alapján Magyarországon jelenleg ugyanis heterogén módon történik a gabonafélék felvásárlás előtti ellenőrzése, különös tekintettel a toxintartalom-meghatározására. Ez jelentős kiszolgáltatottságot és veszteséget okozhat a hazai gazdálkodóknak. Ezért vizsgálja meg az Agrárminisztérium, hogy szabályozási eszközökkel hogyan lehet csökkenteni a meglévő különbségeket a minőségvizsgálatok terén, ezzel növelve a termelői biztonságot és az átláthatóságot.
A szakmával való egyeztetéseket követően a kérdéskör szabályozási eszközeinek felülvizsgálatára is lehetőség nyílhat. A miniszter emlékeztetett rá, hogy az idei esztendőben a száraz, tartós hőhullámokkal sújtott nyári időjárás következtében megnövekedett a mikotoxinokkal, különösen az aflatoxinnal kapcsolatos kockázat a kukorica termésében.
A termelőknek ugyanakkor mindent meg kell tenniük a tárolás során a betakarított kukoricakészletek minőségének megőrzése érdekében, szükség szerint el kell végezni a megfelelő tisztítási és kezelési folyamatokat. A fogyasztók szempontjából a legfontosabb, hogy a hatályos jogszabályok és az ellenőrzések minden esetben garantálják, hogy az élelmiszerekbe és a takarmányokba ne kerülhessen a határérték feletti fertőzött áru.


