Jövő héttől már Magyarországon is kapható lesz a Vatikán fagylaltja, a Halleluja, amely a 2025-ös jubileumi szentév hivatalos édessége, Vincenzo Squatrito, az olasz kézműves fagylaltmester kreációja – közölte a Balatoni Turizmus Szövetség.
Magyarországon a balatongyöröki Promenád Kávéház, a tavalyi év Balaton Fagyija győztese csatlakozott elsőként a kampányhoz. Náluk az első tégely második gombóca jótékony célt szolgál majd, az abból származó bevételt a helyi templomnak ajánlották fel.
A Halleluja a 2025-ös jubileumi szentév hivatalos édessége, Vincenzo Squatrito, az olasz kézműves fagylaltmester kreációja. Vincenzo 1994 óta vezeti ikertestvérével a családi cukrászatot, ahol évente 54-féle fagylaltot kínálnak vendégeiknek.
A vatikáni édesség a pirított mogyoró és csokoládé különleges kombinációja, alapját a gianduia, a mogyorós csokoládékrém adja.
A különleges alkalomra kitalált fagylalt természetesen a Vatikánban debütál: március 23-tól, azaz e hét végétől a Szent Péter tér közelében lehet majd kapni először a világon. Várakozások szerint a Halleluja fagylalt miatt a tavaszi időszakban is több turista érkezhet a Vatikánba, ami az édesség egyik jótékony hatása lehet.
Március 24-től indul a pápai állam hivatalos idei édességének forgalmazása Európa több mint 250 városában, például Bécsben, Londonban, Milánóban. A világvárosok mellett összesen négy magyarországi település szerepel a Vatikán fagylaltja hivatalos térképén.
A régióból a balatongyöröki Promenád Kávéház mellett csatlakozott még az akcióhoz a Balatonmáriafürdőn található Florida fagylaltozó is, így
a Balaton déli és az északi partján egyaránt lesz olyan cukrászda, ahol a spirituális és a gasztronómiai élményekre vágyó turisták megkóstolhatják a Vatikán fagylaltját
– mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke. A balatoni cukrászdák mellett a székesfehérvári Damniczki cukrászda és az érdi Pataki cukrászda is részt vesz a kampányban, ami jelentős forgalomnövekedést ígér.
Az olasz és a magyar szakértők is úgy vélik, hogy a Halleluja fagylalt mindenhol hozzájárulhat a turisztikai szezon meghosszabbításához.
Már 12. alkalommal,
idén május 9-én rendezik meg Balaton Fagyija versenyt, ahol a Balaton környéki fagylaltozók helyi alapanyagokból készült kreációikkal versenyeznek
– jelentette be az idei ízválasztó időpontját Fekete Tamás. A szövetségi elnöke elmondta azt is, hogy a verseny némileg hasonló lesz a vatikáni eseményhez, hiszen a Balaton Fagyija választás is a minőségi, kézműves fagylaltkészítés ünnepe. Cél a helyi értékek hangsúlyozása, a turizmus népszerűsítése, valamint a minőség és a kreativitás díjazása.
A Balaton Fagyija verseny jelentős hírértékkel bír, a tavalyi döntőről több mint 120 cikk jelent meg, ami jelentősen növelte a résztvevő cukrászdák forgalmát. Hasonló eredményre számítanak az idei szezonban is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.