Itthon most már korlátozzák a tej szó használatát – ez az oka
A kormány honlapján elérhető a Magyar Élelmiszerkönyv tejtermékekről szóló előírásának módosítására tett javaslat. Ez több élelmiszer megnevezését is korlátozza, pontosabban magasabb összetevőarányoktól engedélyezné az eddig ismert megnevezéseket.

Fotó: Havran Zoltán
- A „kecskesajt” elnevezést csak akkor lehet használni, ha a termék legalább 100 százalékban kecsketejből készült, ezzel elkerülhető a félrevezető címkézés.
- A jövőben azok a termékek, amelyek víz hozzáadásával készülnek, és a tejtartalmuk nem haladja meg a 70 százalékot, már nem használhatják a „tej” szót a megnevezésükben.
Fogyasztókat segítő további javaslatok az élelmiszernevekre
Az Economx cikke szerint a javaslat emellett több, a fogyasztókat segítő változást tartalmaz, ilyenek például, hogy
- a „félzsíros” tej elnevezése pontosabbá válik, hiszen csak az 2,8 százalékos zsírtartalmú tej viselheti ezt a megnevezést;
- a tejföl, túró és túrósajt előállítása során élelmiszer-adalékanyagok nem alkalmazható;
- a kakaós és karamellás tej esetében pedig a színezékek használata is tilos;
- a laktózmentes tejtermékek új előírásai szerint a maradék laktóztartalmat a termékek címkéjén „laktóztartalom < 0,1 g/100 g” formában kell feltüntetni.
A rendelettervezet emellett a füstölt ízre és az ízesítőanyagként használt élelmiszerek nevére is kitér.
Minden javasolt módosítás célja a fogyasztók segítése, pontosabb tájékoztatása.


