BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Ezt jól kisütötték: a street food sztárja a krumpli, amibe minden belefér

Régi és új kedvenc ételünk minden, ami krumplis, a street food és a klasszikus éttermek világa is új és még újabb formákban élteti tovább a sokoldalú burgonyát kínálatában. Budapesten is sorra nyílnak a krumplizók, ahol különböző feltétekkel, sütve, főzve, rántva, töltve kínálják.

A loades fries, a megpakolt sült krumpli az egyik legújabb gasztronómiai sikertörténet főszereplője, a street food vonalon indult Krumpello fő témája.

Krumpello töltött krumpli
Főételnek beillő sétálós adag, a krumpli a magyar konyha kedvelt étele volt, és maradt / Fotó: Krumpello

A magyar konyha egyik alapvető eleme a burgonya, ami főételént, például rakott és paprikás krumpliként is nagy kedvenc, de készül belőle leves, köret, és tésztás ételként is szeretjük.

A múlt század közepén 70-80 kiló krumplit is megevett egy átlag magyar ember évente, manapság már szerényebben fogyasztjuk, de még így is 40-50 kilót eszünk belőle.

A krumpli nem éppen fogyókúrás étel, de ami a hátránya, az az előnye is, hiszen olyan tápláló, hogy a legszűkösebb időkben volt az egyik legfontosabb étel, ahogy egy időben találóan nevezték, a szegények eledele.

Ami biztos, hogy

a krumpli töretlen népszerűségének titka lényegében abban rejlik, hogy minden változatban finom.

A héjában sült töltött krumplikról ismert, az Astorián működő étterem most újított, de ragaszkodik a gyökerekhez.

Fókuszban továbbra is a burgonya marad, ám ezúttal „megpakolt” sültkrumpli, vagyis loaded fries formájában. Míg korábban a különböző országok, az olasz, a mexikói, az amerikai, a görög, az indiai és a magyar konyhák kerültek reflektorfénybe, ezúttal a játékos ízek kedvelőinek és a sajt rajongóknak kedveznek igazán. 

Krumpello töltött krumpli
Sajtos krumpli, a nagy kedvencek egyike / Fotó: Krumpello

A fiatal étterem nem mellesleg a közelmúltban saját kézműves söröket is bemutatott.

Mindenesetre a Krumpello új kínálata 

  • egyszerre marad hű a márkához és 
  • mutat irányt a modern komfortételek világában.

 „Nemcsak egy új street food opció szeretnénk lenni – célunk, hogy a burgonya sokszínűségét mutassuk meg a nagyközönségnek” – hangsúlyozza Varga Ádám, a Krumpello társalapítója. 

Régóta dédelgetett álmuk volt a tökéletes loaded fries megalkotása, amely egyszerre hozza a komfortérzetet és az ízekben rejlő izgalmat. Hónapokon át kísérleteztek, amíg végül három karakteres, mégis könnyen szerethető változatban megszülettek az első receptek. A nyertes variáció a bbq-s, mexikói és extrán sajtos lett.

Krumpello töltött krumpli
Rahman Martin és Varga Ádám 2023-ban nyitotta meg a belvárosi krumplizót / Fotó: Krumpello

„A loaded friest évszakhoz is igazították: a nyári időszakban is ideális, hiszen gyors, laktató, de nem nehéz, egy könnyű ebéd, egy spontán vacsora vagy az esti program előtti találkozás kiindulópontja.”

Hiszünk abban, hogy az igazán jó ízek összekötik az embereket

– tette hozzá Rahman Martin, a Krumpello másik alapítója.

A krumpli a világ jövője, nem a búza vagy a rizs

Régen ismételgetett bölcsesség: az élelmiszer termelése a legbiztosabb üzlet, hiszen a még mindig növekvő világnépesség nem múló keresletet támaszt. A burgonya iránti kereslet várhatóan sokkal gyorsabban növekszik a következő két és fél évtizedben, mint a legnépszerűbb gabonáké – az elemzés szerint.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.