Akár van, akár nincs politikai szándék az egészségügyi dolgozók szakszervezetének demonstrációja mögött, egy biztos: a cérna szakadófélben van. Még az is mellékes, hogy hányan vonulnak ki az utcára, vagy lassítják az adminisztrációt. Egy biztos, szakadófélben a cérna. S ki lázadozva, más közömbösségbe burkolózva, de nagyon is elégedetlen. S erre minden oka megvan.
Nagy ígéret volt a 2000. év, maga a miniszterelnök helyezte kilátásba az immár egészségügyi történelembe íródott szándékát: az évezred utolsó esztendeje az egészségügy éve lesz.
Persze nem tudni, Orbán Viktor pontosan mit értett ezen. Minisztere, a hírek szerint hamarosan nyugállományba vonuló, ám utána is aktív feladatokra számító Gógl Árpád a kormányfő kijelentését mindenesetre úgy kommunikálta, hogy érezhető javulás lesz az ágazat pénzügyi-gazdasági helyzetében.
Nem lett. Sem a kórházakban és rendelőintézetekben, sem a gyógyítóágazat háttériparában.
A gyógyszergyártók kapkodják a fejüket, nem tudják, mi lesz az év végén felengedő árfagy után. Ugyan szándéknyilatkozatot dugnak az orruk alá egy hosszú távú, kiszámítható ármegállapodás reményében, de hát az, aki az ügyben a kormány nevében tárgyal, januártól már nem kompetens az egészségbiztosító pénzalapjának felhasználásában.
Az egészségügyi miniszterjelölt dinamizmusát az ágazat iránt érdeklődők jó tíz éve megtapasztalták. Ő a megbízatása esetén rendet, profizmust ígér az egészségügy irányításában, sőt arra is figyelmeztetett: komolyan kell venni az egészségügyi dolgozók háromnapos, országos demonstrálását. Maga pozitív erődemonstrációnak véli a megmozdulást, s szerinte nem szabad megengedni, hogy az letargiába csapjon át.
Csak hát pénzt ő sem tud beterelni a rendszerbe, s a következő két év költségvetésének nullaszázalékos dologi automatizmusa elkeserítő. Különösen, hogy tudjuk, az Állami Számvevőszék ez év derekán készített jelentése szerint a kórházak negyede adósságokkal küszködik, s az idei betegforgalom növekedése miatt az OEP pénze idő előtt kifogyott. Decemberre a szokásos gyógykezelési díj ötödével csökkent.
Hogy lesz ebből 13. havi bér? Mi lesz a jövő évre tervezett 40 ezer forint minimálbérrel? Ami amúgy az ágazatban dolgozók felét érinti.
Nem valószínű, hogy demagógok gyülekezete az egészségügy menedzsmentje, akiknek a kezéből az isten pénze is kifolyna. Bizonyára vannak pazarlók, a közpénzekkel zsonglőrködők, de a többség a tisztességesek táborába tartozik. Akiket már nagyon sokszor átvertek az elmúlt évtizedekben. Akiknek a szakmáját tudatosan leértékelte az előző politikai rezsimek sora. S úgy néz ki, hogy a polgári kormány sem emeli méltó rangjára a legnagyobb értéket, az emberek egészségét visszaadó orvoslást és ápolást. Így nem is olyan fontos annak eldöntése, hogy van-e politikai szándék is, vagy nincs az egészségügyisek háromnapos demonstrációja mögött.