Világgazdaság

Már szerkezetkész az új szolnoki vonatgyár

A tél elejére elkészül a Stadler csoport magyarországi vasútikocsiszekrény-gyártó és -festő üzeme a szolnoki ipari parkban, várhatóan a gyáravató is meglesz az idén.

A 30 millió eurós beruházással épülő üzemcsarnokok épületszerkezeti elemei már állnak – mondta el a Világgazdaságnak Dunai Zoltán, a svájci vonatgyártó csoport vezérképviselete, a Stadler Trains Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. 2009-től évi 200 kocsiszekrény készül Szolnokon, viszont – az engedélyezések csúszása miatt – az ez évre tervezett 40 egységet már nem gyártják le.

Közben folyik a beruházás második szakaszának az előkészítése is. Újabb 15 millió euróból összeszerelő üzem települhet az ipari parkba, ez egyébként szerepel a földhasználati szerződésben is. Lehet, hogy a Stadler bevonja a projektbe a MÁV Szolnoki Járműjavítót. Az egyeztetés tart, az év végéig dűlőre kívánják vinni az ügyet.

A svájci Stadler csoport budapesti leányvállalata emellett a korábban átadott másik üzem, a pusztaszabolcsi karbantartó bázis rendelésállománya növelésén is dolgozik. „Ottani feladataink már attól is nőni fognak, hogy az anyacég által a MÁV-nak szállított 30 Flirt villamos motorvonat karbantartása az év végétől kibővül a decembertől folyamatosan érkező újabb 30 motorvonatéval, de a környéken működő vállalatoknak is küldtünk ki vonzó ajánlatokat” – mondta Dunai Zoltán. A javító- bázis például a Dunaferr és a Dunai Olajfinomító ipari mozdonyainak karbantartását vállalná. Dolgozna a GYSEV-nek is, hiszen a 60 villamos motorvonat mellett vállalja dízelek javítását és karbantartását is.

A bővüléssel át kell állni a kétműszakos munkára, és meg kell kétszerezni a ma 23 fős létszámot is. A Stadler Magyarország – riválisaival együtt – a GYSEV és a MÁV motorvonattendereire, valamint a vidéki villamosbeszerzési pályázatokra vár. „Emeletes és dízelvonat szállítására is készen állunk, a villamostenderekből pedig legalább egyet meg szeretnénk nyerni” – mondta Dunai Zoltán.

További részletek itt olvashatók.

Stadler Dunai Zoltán