Világgazdaság

26 projektjét felfüggeszti a Plaza Centers

Harminckét projektjéből 26 felfüggesztéséről döntött az izraeli Plaza Centers, mivel "rendkívülinek" ítéli a piaci körülményeket - vált ismertté ma reggel Cannes-ban, a kiskereskedelmi ingatlanok legnagyobb nemzetközi fórumán.

A cég közepes méretű standdal és csak néhány országból egy-egy beruházásával van jelen, hiányzik például az óbudai Álomsziget is a bemutatandó nagyberuházások közül. A vállalat főleg lengyel, a cseh és az indiai projektjeit hozta el a dél-francia városba - kereskedő cégek figyelmébe ajánlva azokat.

A Plaza Centers vezetősége a szeptember 30-ával befejezdődött negyedév utáni első értékelésében leszögezte: stratégiai döntés kell, vagyis nem szabad további kockázatokat vállalni azzal, hogy új beruházásokat vagy akvizíciókat kezdeményeznek. A már kivitelezési szakaszban lévő hat projektet folytatják, a többi 26-nál a külső finanszírozási forrásokra várnak, hiába vannak már a tervezés vagy az engedélyeztetés kellős közepén.

A 32 beruházásból hét Romániában, hat-hat Lengyelországban és Indiában, négy Csehországban, három-három Magyarországon és Szerbiában, egy-egy Bulgáriában, Lettországban és Görögországban van. Ran Shtarkman elnök-vezérigazgató kijelentette: "Rajta tartjuk a szemünket a fejleményeken, nagyon óvatosak vagyunk és megvárjuk,míg normalizálódik a helyzet. Semmi esetre sincs arról szó, hogy kényszereladáson kellene gondolkodnunk."

Pénzügyi szakértők szerint ugyanakkor nem kizárt, hogy egyes plazáktól mégis meg kell válni, ha az általános keresletvisszaesés miatt jelentősen romlik a működő központok jövedelmezősége. A harmadik negyedévben a cég 61,4 millió euróért már eladta a francia Klépierre-nek a tavaly év végén átadott Plzen Plazát. Az a központ teljesen megtelt bérlőkkel és jól működik. Idén összesen 190 millió eurót költöttek négy projekt megvásárlására és egy az Elbit Imaginggel megalapított közös vállalat fejlesztésére.

Bejelentették továbbá, hogy saját részvényeik visszavásárlását kezdeményezik, ez már folyamatban is van: összesen hatmillió részévényt vesznek meg darabonként 46,6 pennyért.

ingatlanPénzügyi és gazdasági válság Plaza Centers Autók Ran Shtarkman Pénzügyi és gazdasági válság Őszi ülésszak plaza Vállalati jelentések autóipar Elemzői vélemények Cannes Élelmiszerpiac Piacbefolyásoló adatok BÉT infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon