Világgazdaság

Nemzeti sport a fiktív számlázás - Hiába az APEH-szigor

Az elmúlt évek egyre szigorúbbá váló adóhatósági ellenőrzései ellenére 2008-ban is gyakran próbálkoztak a vállalkozások a nyereség- és adóalap csökkentésével fiktív számlák befogadása útján - írja a Napi Gazdaság hétfői számában.

Tavaly január és november között mintegy 30 százalékkal több vizsgálatot végzett az APEH a számlázók, átszámlázók körében és az értékesítési láncokra fókuszálva - tudta meg a lap a APEH illetékesétől. A megállapított nettó adókülönbözet pedig két és félszer nagyobb volt ebben a körben, mint a korábbi időszakban.

Az ügyletek az egyszerű számlagyártástól és az illegális áru beszerzésének legalizálásától az adóelkerülés érdekében létrehozott, többszereplős körbeszámlázásos értékesítési láncolatokig terjedtek. Az adóhatóság tapasztalatai szerint ugyan változatlanul a a leginkább fertőzött terület, de felbukkantak a szolgáltatásnyújtással kapcsolatos ügyeltek is.

Az áruforgalomban a számítástechnikai alkatrészek, mobiltelefonok, nyomtatástechnikai eszközök mellett egyes kozmetikai, textilipari, ruházati termékeket is megjelentek a fiktív számlákon.

számla számítástechnika alkatrészek nyomtatástechnika APEH fiktív mobiltelefonok