Világgazdaság

Van egy jó hírünk: Ezerrel építkeznek a cannes-i Croisette-en

Nekiesett egy munkás a Casino feliratnak a híres cannes-i Croisette-en. Addig fúrta a neont, amíg ki nem javította a hibát, de ezzel nem fejezték be a nyüzsgést be: az egész tömböt ugyanis átépítik, mert elhasználódott.

Ezen a héten - akárcsak az elmúlt évtizedekben - hanyagságot játszó ukrán és orosz milliomosok, igazi aranyifjak és szánalmas szerencsevadászok vadászterepe volt a sokak által csak Jimmy''s-nek ismert épület. Ma is fénybe borul még, de kopott már ez a varázs, az igazi téteket nem itt teszik meg - néhány méterrel odébb, a ringó jachtokon.

A kaszinó nem az egyetlen malteros terep a Croisette-en. Amint éppen átnézek a fesztiválpalotával szembeni saroktelekre, azt látom, hogy ezerrel dolgoznak a kevély Majestic bővítésén, néhány tömbbel odébb, az egykori Noga Hiltonból egy elegáns butik hotelt varázsolnak, tele van álvánnyal a főbejárat, a teherautók jönnek-mennek, csak estére állnak le. Bezzeg a Carlton vagy a Martinez, nekik nincs szükségük a ráncfelvarrásra - egyelőre. A lakók ugyanis most is sokan vannak, ám így biztos leharcolják és egy-két év múlva elkerülhetetlen lesz a felújítás.

Tegnap, amúgy ráérősen, végig sétáltam a Croisette-en - reggel is, este is. Semmi különös nem volt. Elvonultak az ingatlanos guruk sötét öltönyös csapatai, maguk mögött hagyva a milliárdos üzleteket, amiket bérelt vagy saját jachtjaikon kötöttek. Fellélegezhettek az ápolt, fényes arcú helyi hatvanas-hetvenes éveikben járó asszonyok, akik most már nyugodtan sütkérezhetnek - egyetlen fotós vagy kamerás sem csodálkozik rájuk.

Csak a frankofon afrikai szemüvegárusok búslakodnak: nincs kinek elpasszolni az "eredeti" portékát. Fújhatnak egyet a Bentley, az Aston Martin és a Ferrari kulcsok viselői is, nem kell már arra számítaniuk, hogy a bámészkodóktól nem férnek oda járgányaikhoz. Saját szememmel láttam egy speciális karosszéria kefét - munkában. A sofőr lehelet finoman simogatta a négykerekű jószágot, a fekete óriás Mercedest. Leginkább, persze az ingatlanközvetítők örülhetnek. Bármelyik kirakatán néztem be az elmúlt napokban, állandóan tárgyaltak valakivel. Kamu vevők voltak? Nem hiszem, kihallatszott az orosz szó, ami eljutott hozzám az azt sugallta: épp azt tárgyalták, hogy most érdemes venni, itt is csökkentek az árak. A Croisette középső szakaszán egyébként három olyan közvetítő is van, ahol cirill betűkkel is hívogatják az érdeklődőket. Persze ez nem újdonság, csak úgy leírtam, a tények kedvéért.

Cannes ingatlanosok