Világgazdaság

Brüsszel jóváhagyta a Mol-INA-tranzakciót

Az Európai Bizottság feltétel nélkül jóváhagyta a Mol Nyrt. és a horvát kormány között 2009. január 30-án kötött részvényesi megállapodás módosítását, amely szerint a Mol lesz felelős az INA működtetéséért a horvát társaság felügyelőbizottságának megválasztása után - közölte a magyar cég hétfőn a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

 A részvényesi megállapodás alapján a Mol öt tagot delegál az INA kilenc fős felügyelőbizottságába, és ellenőrző befolyással rendelkezik az igazgatóságban. A horvát kormány a szerződés szerint vétójoggal rendelkezik bizonyos esetekben azért, hogy biztosíthassa a nemzeti energia-ellátást, és beleszólhasson az INA stratégiai eszközeit érintő egyes döntésekbe.

A Mol az INA hattagú igazgatóságába három személyt delegál, köztük az elnököt, akinek a szavazata egyenlőség esetén dönt. A kormány szintén három tagot delegál a testületbe. A részvényesi megállapodás határozatlan időre szól, s addig hatályos, amíg mindkét fél legalább 25 százalék plusz 1 szavazattal rendelkezik az INA-ban. A Mol Nyrt. bevétele 2008-ban 3.535 milliárd forint volt, ami 36 százalékkal több a 2007. évinél. A társaság 141,5 milliárd forint nettó eredményt ért el tavaly, ami 45 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

A konszolidált, nem auditált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerinti eredmény-kimutatás alapján a társaságnak tavaly a negyedik negyedévben 33,3 milliárd forint vesztesége volt, szemben az egy évvel korábbi 98 milliárd forint nyereséggel. A társaság a veszteséget az "összeomló olajipari környezettel" és a társult vállalkozások "erőteljes" negatív eredményével magyarázta. A horvát INA olaj- és gáztársaság 47,2 százaléka a Mol Nyrt.-é, míg 44,8 százaléka horvát állami tulajdonban van.

A Mol és a horvát kormány januárban megállapodott a gázüzletág leválasztásában, abban, hogy a horvát állami tulajdonú Plinacro gázvezeték-üzemeltető 514 millió kunáért (20,15 milliárd forint) megveszi az INA okoli gáztárolóját. A gázkereskedelmi tevékenység értékesítésére vonatkozó szerződést július 1-jéig kell megkötni. Az INA 2008-ban 1,1 milliárd kunás (44,66 milliárd forint) veszteséget jelentett adózás után, az importgáz drágulására, a hazai gázárak állami korlátozására, a kőolaj árának csökkenésére és a dollár erősödésére hivatkozva. A bevétel 11 százalékkal 28,8 milliárd kunára nőtt. Tavalyelőtt, 2007-ben 869 millió kuna volt az INA adózott eredménye.

INA jóváhagy Brüsszel Mol