Világgazdaság

Stresszes anyák és leányok – Hogy állnak a régiós bankok?

A régiós hitelintézetek tőkehelyzete stabil, és ha netán szükségessé válik a külső beavatkozás, az anyabankjaik és az állam segítségére egyaránt számíthatnak – legalábbis ez olvasható ki a legfrissebb stressztesztek, illetve jelentések megállapításaiból.

A cseh bankok „rugalmasak” a működésüket terhelő kockázatokkal szemben, még az elvégzett stressztesztek legpesszimistább forgatókönyveinek alkalmazásakor is – állapítja meg a Cseh Nemzeti Bank (CNB) tegnap bemutatott stabilitási jelentése.

A CNB szerint az országban működő, jórészt külföldi tulajdonú piaci szereplők tőkehelyzete kielégítő, jó kiindulási pozíciókkal vágtak neki a recessziós időszaknak, és nincsenek mérgező eszközeik. A helyi bankszektor emellett – mutat rá a jelentés – kimagasló, 12,9 százalékos összesített tőkemegfelelési mutatóval rendelkezik.

Ennek ellenére a cseh jegybank szakértői szerint is szükségessé válhat tőkeemelés a tulajdonosok részéről, ha a gazdaság a pesszimista változatok szerint fejlődik tovább. Robert Holman, a CNB ügyvezető igazgatója szerint pedig a bankok „komoly veszteségeket” könyvelhetnek el, ha a problémás hitelek aránya – a legrosszabb forgatókönyv szerint – dinamikusan emelkedni kezd.

Hasonló következtetésekre jutott a hazai bankszektort illetően a közelmúltban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a pénzügyi felügyelet: előbbi megállapításai szerint az idén a bankrendszer tőkehelyzete is romolhat, annak szintje azonban 10 százalék felett maradhat, ez aggregált szinten továbbra is elégséges a lehetséges sokkok kivédéséhez.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

bankszektor CNB Bank Magyar Nemzeti Bank tőkeemlés tőkehelyzet hitel stresszteszt jelentés MNB anyabank Cseh Nemzeti Bank