Világgazdaság

Apadnak a hazautalások

Kevesebb pénzt küldenek otthonra a fejlődő országok vendégmunkásai

A válság miatt egyre kedvezőtlenebb munkapiaci helyzet, illetve a sok helyen tapasztalható protekcionista tendenciák miatt jelentősen csökkentek a fejlődő és feltörekvő országok külföldön dolgozó polgárainak hazautalásai. A tendencia igen súlyos következményekkel járhat, miután ezek a pénztranszferek egyes országokban tetemes hányadát adják a GDP-nek, és számos hátrányos helyzetű térség számára létfontosságú jövedelemforrást jelentenek.

A Nyugat-Európában dolgozó románok 1,8 milliárd eurót utaltak haza májusig, ez több mint 30 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi azonos periódushoz képest. A lengyeleknél 17 százalékkal, 658 millió euróra csökkent ez az összeg, miközben a közel egymillió külföldön dolgozó bolgár az egy évvel ezelőttihez képest 16 százalékkal kevesebbet, 738 millió eurót küldött hazájába 2009 első öt hónapjában.

A bevándorlók kedvenc célpontjainak számító nyugat-európai országokban a növekvő ellenére mindeddig viszonylag kevesen szánták rá magukat a hazatérésre – mutat rá a Reuters. Ehelyett inkább kisebb fizetést kínáló állásokat vállalnak, vagy munkanélküli-segélyért folyamodnak. Megfigyelők szerint ilyen körülmények között mindenképpen csökken az az összeg, amelyet a kelet- és közép-európai vendégmunkások megtakarítanak és/vagy hazautalnak.

Tovább nehezíti a helyzetet a protekcionizmus erősödése Nyugat-Európában. Spanyolország önkéntes program segítségével igyekszik megszabadulni fölöslegessé vált külföldi munkavállalóitól, Olaszország szigorította a tartózkodási engedély kiadásának feltételeit, Nagy-Britanniában pedig egyre növekvő bevándorlásellenességet jeleznek a közvélemény-kutatások.

Az új uniós tagállamok mellett ugyanakkor a kelet-európai, kaukázusi, fekete-afrikai, ázsiai vagy latin-amerikai országok is súlyos visszaesést kénytelenek elkönyvelni a hazautalások terén. A Világbank előrejelzése szerint 2009-ben az egy évvel korábbihoz képest 7,3 százalékkal kevesebb, összesen 304 milliárd dollár érkezik be ilyen címen az érintett államokba.

Pedig ezek a hazautalások több helyen jelentős nemzetgazdasági tételnek számítanak. Így nemcsak olyan szegény fekete-afrikai vagy közép-ázsiai országokban, mint Lesotho vagy Kirgizisztán, de a Romániával szomszédos Moldovában is e transzferek teszik ki a több mint negyedét, míg Koszovóban majdnem a 15 százalékát.

Jól jártak a brit adófizetők

Jelentős gazdasági hasznot hajtottak Nagy-Britanniának a 2004-ben csatlakozott uniós tagállamokból érkező munkavállalók – derül ki a University College London friss felméréséből.

A kelet-közép-európai térség bevándorlóival kapcsolatos előzetes félelmeket a számok megcáfolni látszanak.

Ahelyett, hogy pluszterhet jelentettek volna a brit szociális rendszer és munkapiac számára, az általuk igénybe vett juttatások összegét jócskán meghaladták az adóbefizetéseik, és a „bennszülötteknél” jóval alacsonyabb bérért vállalták el ugyanazt a munkát.

A kelet-közép-európai térség bevándorlóival kapcsolatos előzetes félelmeket a számok megcáfolni látszanak.

Ahelyett, hogy pluszterhet jelentettek volna a brit szociális rendszer és munkapiac számára, az általuk igénybe vett juttatások összegét jócskán meghaladták az adóbefizetéseik, és a „bennszülötteknél” jóval alacsonyabb bérért vállalták el ugyanazt a munkát. Jól jártak a brit adófizetők Jelentős gazdasági hasznot hajtottak Nagy-Britanniának a 2004-ben csatlakozott uniós tagállamokból érkező munkavállalók – derül ki a University College London friss felméréséből.

A kelet-közép-európai térség bevándorlóival kapcsolatos előzetes félelmeket a számok megcáfolni látszanak.

Ahelyett, hogy pluszterhet jelentettek volna a brit szociális rendszer és munkapiac számára, az általuk igénybe vett juttatások összegét jócskán meghaladták az adóbefizetéseik, és a „bennszülötteknél” jóval alacsonyabb bérért vállalták el ugyanazt a munkát. -->

gazdasági válság hazautalások vendégmunkások