Világgazdaság

Északra mennek a kortárs műgyűjtők

Közép- és Kelet-Európa egyik legjelentősebb művészeti vásárának ígérkezik a szerdától vasárnapig nyitva tartó ARTVILNIUS'09.

A litván fővárosban most először rendeznek kortárs művészeti seregszemlét profitorientált galériák részvételével. Az apropót az adta, hogy az idén (a felső-ausztriai Linzzel egyidőben) Vilnius tölti be Európa kulturális fővárosának címét. Kortárs festményeket, grafikákat, szobrokat, installációkat, művészeti kaidványokat vonultatnak fel a kiállítók, és a programot a hasonló rendezvényeken megszokott módon pódiumbeszélgetések, múzeumpedagógiai foglalkozások egészítik ki.

Három magyar galéria is szerepel a 30 ország összesen mintegy száz kiállítóját felvonultató vásáron, amely naponta 11-20 óra között látogatható a vilniusi Litexpo vásárvárosban. Az egyik legrégebben alakult budapesti kortárs kiállítóhely, a Várfok, az ezredforduló óta működő Godot és a néhány éves múltra visszatekintő NextArt képviseli a hazai galériás szcénát.

A kiállítók közel kétharmada a volt szocialista országokból érkezett: Horvátországtól Belorussziáig, Oroszországtól Szlovéniáig terjed a skála, de természetesen Litvánia és a szomszédos Lettország cégei szerepelnek a legnagyobb számban. Ugyanakkor feltűnő, hogy Csehország és Szlovákia hiányzik a mezőnyből.

Az ARTVILNIUS''09-nek jó esélye van arrra, hogy átfogó kínálatával a műgyűjtők, kurátorok, szakemberek széles körét vonzza, elsősorban persze azokat, akik Kelet-Közép-Európa kortárs művészete iránt érdeklődnek. Hasonlóan széles választékkal csak a tavaszi bécsi kortárs művészeti vásáron, a ViennAfair-en találkozhattunk. A magyar mezőny ott a közelség okán még népesebb volt.

Ugyanakkor kérdéses, hogy a szervezőknek a kulturális főváros-projekt lezárulta után is sikerül-e fenntartaniuk a lendületet, vagy egyszeri esemény marad a vilniusi művészeti seregszemle. Az mindenesetre bizonyos, hogy a karácsony előtt szokásos Budapest Art Fair kortárs szekciójánál sokkal nagyobb és összehasonlíthatatlanul nemzetközibb mezőnyt sikerült összetrombitálniuk a litvánoknak.

BÉT - Napi események műkincspiac litvániaGyógyítás-finanszírozás A szerkesztő ajánlja Coface Lettország Raiffeisen Dmitrij Medvegyev AXA Bank Europe Vági Márton NGTT A munka világa kiállítás ingatlanpiac bajnai-csomag