Világgazdaság

Jól sikerült az érettségi - Melyik tantárgy a legerősebb?

A kétszintű érettségi történetének második legjobb teljesítményét ismételték meg az idei végzősök. A legjobb eredményeket a Győr-Moson-Sopron megyei diákok érték el. A legjobb osztályzatok kémiából születtek, a történelemvizsga viszont nehezebbnek bizonyult.

Győr-Moson-Sopron megye diákjai szerepeltek a legjobban az idei érettségin: középszinten 3,72, emelt szinten 4,71-es átlagot értek el. A középszinten a legrosszabb eredményt produkáló somogyi diákok három tizeddel maradtak le a legjobbaktól. Somogyban emelt szinten is a sereghajtók között végzett 4,54-es átlaggal. Itt Csongrád megye mögöttük végzett 4,5-tel – írja a Népszabadság.

Összességükben az idei érettségizők 3,65 átlagosztályzata egy teljes tizeddel jobb a tavalyiakénál. Az eredmény pontosan megegyezik a kétszintű érettségi történetének eddigi második legjobb, 2006-os átlagával. (A diákok az első, 2005-ös évben érték el a legjobb, 3,66-os átlagosztályzatot.) A kétszintű érettségi rendszerében amúgy rendre egy-két tizeddel jobb átlagosztályzatok születtek, mint a hagyományos matúrákon.

Ami az egyes tárgyakat illeti: a történelemvizsga kivételével középszinten az összes tárgyból jobb eredményeket produkáltak az idei diákok. A legnagyobb, több mint kéttizedes javulást magyar nyelv és irodalomból, illetve kémiából érték el. A maguk 4,09-es átlagosztályzatával a kémiavizsgák sikerültek az idén a legjobban. A magyarérettségin pedig a kétszintű érettségi elmúlt öt évének legjobb teljesítményét nyújtották a vizsgázók: 3,63-as átlagot értek el. Az idei legrosszabb eredmények, mint mindig, most is a matematika érettségin születtek, de most legalább a hármas határt sikerült áttörni: 3,07 az átlag.

európai parlamenti választás vizsgaGeneral Electric átlag érettségi tantárgy Sony bajnai-csomag JPMorgan Bank of America