Világgazdaság

Magáncsődtől a kkv-kig

A kormány erőltetett jogalkotásba kezd a második fél évben

A magáncsőd, a területfejlesztés, a közbeszerzés, a büntetés-végrehajtás, a társasági jog és a földgázellátás kérdései egyaránt szerepelnek a kormány második félévi munkatervében.

E szerint megtárgyalja az elektronikus közbeszerzési eljárás módosítandó szabályait, hiszen jövőre a közösségi értékhatár fölötti ügyekben már januártól, az egyszerű eljárásban pedig júliustól kötelező lesz az elektronikus út. Az e-út érvényesül a jogorvoslat során a bíróság előtt is.

Ugyan várhatóan csak néhány passzus erejéig, de módosul a gazdasági társaságokról szóló törvény. A változtatást egy viszonylag új, a tőzsdei részvénytársaságok  részvényeseinek joggyakorlását rendező uniós irányelv teszi szükségessé.

Már augusztusban a kormány napirendjén szerepel az új polgári törvénykönyv hatálybalépését és végrehajtását szolgáló törvényjavaslat, jóllehet magáról a kódexről az ősszel szavaz a parlament. A leendő Ptk. több – például szociális, munkaügyi és egészségügyi tárgyú – törvénymódosítást követel meg, ezek tervezeteit ugyancsak az ősz folyamán tárgyalja meg a kormány.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Richter Gedeon Nyrt. Schmitt Pál Ptk A szerkesztő ajánlja bajnai-kormány dell Fiat Magyarország munkarendIntel Magyar Telekom Nyrt. Mol ülésszak ingatlanpiac