Világgazdaság

300 oldalas könyv, öt perc alatt – A Google pálfordulása

A Google 2 millió, a digitális könyvtárában található könyvnek ad esélyt arra, hogy újra megjelenjen nyomtatásban. A keresőóriás ezzel gesztust tesz a hagyományos média világa felé.

Az Espresso Book Machine nevű szerkezet nevéhez híven rendkívüli sebességgel képes könyveket előállítani. Egy 300 oldalas puhakötésű könyv elkészítése mindössze 5 percig tart. A gép egy ideje forgalomba van, de most a Google ajánlatának köszönhetően jelentősen megnőhet iránti az érdeklődés.

A gépet üzemeltető On Demand Books vezetője az AP-nek úgy fogalmazott: ünnepnap ez számukra – a cég a Google által felajánlott könyvekkel demonstrálta a gyorsnyomda működését. A Google szóvivője szerint pedig ezzel teljessé válik a kör. Azok, akik a könyveket fizikai valójukban szeretnék megvásárolni, akkor is megtehetik ezt, ha az adott kötetből csak néhány található meg elszórva az amerikai könyvtárakban.

Az On Demand gépei jelenleg körülbelül egy tucat helyszínen működnek az Egyesült Államokon kívül Angliában, Kanadában és Egyiptomban, elsősorban egyetemi campusokon és kiskereskedőknél. Az Espresso tulajdonosai közül a Harvard könyvesboltja férhet hozzá elsőként a Google adatbázisához. A géppel készült könyvek ajánlott fogyasztói ára 8 dollár lesz, 1 dollárt a Google, 1 dollárt az On Demand kap minden kinyomtatott példány után.

A Google digitális könyvtárának "public domain" részében 2 millió 1923 előtt publikált kötet található, amelyet már nem illet meg a szerzői jogi védelem. Ha a Google kezdeményezését jóváhagyja a szövetségi bíróság, további több millió cím adódhat a nyomtatható könyvek listájára.

harvard nyomda könyv digitális könyvtár nyomtat Google