Világgazdaság

A statisztika nem igazolja, hogy a romák vérében lenne a bűnözés

Egy kutatás szerint a magyarok nagyjából kétharmada osztja azt a véleményt, hogy a cigányság és a bűnözés között szoros kapcsolat áll fenn. Az állítás átfogó, országos adatokra biztosan nem támaszkodik, olyan ugyanis nincsen – írja az Index.

Magyarországon a bűnözők etnikai hovatartozásáról a rendszerváltás óta nem gyűjt adatot a végrehajtó- és igazságszolgáltató hatalom, így hivatalosan senki nem ismeri a bűnözők származását. A börtönökben lévő cigányokról csak néhány bizonytalan módszertanú kutatásokból tudunk.

Ezek eredményei nagyon eltérnek egymástól, de összességében úgy néz ki, a társadalomban becsült számarányukhoz képest valóban sokkal több roma van a börtönökben - írja az Index.

A hirtelen felindulásból elkövetett emberölés a közhittel ellentétben nem gyakoribb a romáknál, vagyonellenes, piti bűncselekményeket azonban viszont gyakrabban követnek el.

Az Országos Kriminológiai Intézet kutatásából kiderül, a legbrutálisabb bűncselekmények elkövetői között arányaiban sokkal kevesebb a cigány, ugyanakkor náluk gyakoribb, hogy a deviáns, bűnözői karrier vége az emberölés, azaz hosszabb kriminális előélettel rendelkeznek.

Az egyik legerősebb hatással a rossz társadalmi helyzet lehet: Dr. Tauber István kriminológus már 1982-ben amellett érvelt, hogy a bűnözés nem etnikai, hanem szociális kérdés. Elemzése szerint a cigányság bűnözésének mértéke semmivel sem nagyobb, mint más, hasonló társadalmi helyzetű csoportoké.

etnikai bűnözés börtön cigány roma cigánybűnözés etnikai arány