Világgazdaság

Ismét zuhant az építőipar

Az előző havi kiugró teljesítménynövekedést teljesen elbukta az építőipar júliusra. Ráadásul az új szerződések alig érkeznek be.

Az építőipari termelés volumene júliusban 5,1 százalékkal csökkent éves alapon – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az adat csalódást keltő az előző havi 15 százalékos növekedés után. Az év első hét hónapjában a termelés 2,4 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Szezonálisan kiigazítva a termelés júliusban 12,2 százalékkal alacsonyabb volt, mint júniusban. Ez majdnem éppen megegyezik az előző havi emelkedéssel. A szektor teljesítménye igen erősen ingadozik az utóbbi egy évben, a trend azonban még mindig inkább enyhén lefelé tart.

2009 júliusában a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult. Az építőipari termelés 5,1 százalékos csökkenésén belül az épületeken végzett munkák volumene csaknem egynegyedével visszaesett. Az egyéb építményeken végzetteké ezzel szemben az előző hónapokhoz hasonlóan emelkedett, 19,6 százalékkal magasabb volt, mint 2008 júliusában. Évkezdettől számítva az épületeken végzett munkák volumene 12,7 százalékkal mérséklődött, az egyéb építményeken végzetteké 12,3 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Az egyéb építmények termelésének bővülése továbbra is út- és vasútépítési munkáknak köszönhető, de júliusban a közműépítéseknél már csökkenés volt megfigyelhető 2008 júliusához képest. Nagyobb volumenű munkákat végeztek az M6-os, az M43- as, valamint a 4-es metró építésén. Szezonálisan kiigazítva az épületek építése 15,5 százalékkal, az egyéb építményeké 6,3 százalékkal elmaradt a magas júniusi bázistól.

Az ágazat kilátásai sem biztatóak, eddig az állami építések felpörgetésében bízhattak a cégek, de most ez is lanyhulni látszik. A magánberuházók már jó ideje nem növelik a keresletet, és a válság elhúzódásával továbbra sem várható élénkülés. Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene az elmúlt hónapokhoz hasonlóan júliusban is meghaladta az egy évvel korábbit: 4,2 százalékkal volt magasabb, mint 2008 júliusában. Az idei emelkedésen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 2 százalékkal, az egyéb építményeké 6 százalékkal nőtt. Ez utóbbi több, az év során kötött, jelenleg is folyó út-, vasútfejlesztési munkákra vonatkozó szerződésnek köszönhető. A 2009 júliusában kötött szerződések volumene 10,6 százalékkal kisebb volt az előző évinél. Ezen belül épületek építésére 14,7 százalékkal, egyéb építményekre 8,4 százalékkal kisebb volumenű szerződést kötöttek.

útépítések termelés válság építőipar