Világgazdaság

Miért veszélyes a medencékben használt klór a gyerekekre?

Egy belga kutatók által most nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a klórral fertőtlenített medencékben történő rendszeres úszás jelentősen növeli az asztma és légúti allergiák kialakulását a gyerekeknél.

A brüsszeli Louvain Katolikus Egyetem felmérései kimutatták: azoknál a tinédzsereknél, akik több mint száz órát töltöttek klórral fertőtlenített medencébe, hatszor nagyobb az asztma kialakulásának kockázata.

Alfred Bernard toxikológia professzora a Reutersnek úgy nyilatkozott: a medencéknél használt klór jelentette kockázat nagyobb, mint az, amelyet a passzív dohányzás jelent. A kutató szerint nem kétséges, hogy a klór szerepet játszik a nyugati világot egyre jobban érintő allergiás betegségek terjedésében.

A kutatás során 733 13 és 18 év közötti, rendszeresen klórozott medencében úszó fiatal állapotát vetették össze 113 olyan tinédzserrel, akik főleg ezüsttel és rézzel fertőtlenített uszodákat választottak. Az érzékeny fiatalok esetében a szénanátha kialakulásának kockázata három-hatszor nagyobb az első csoport körében.

A klórozott medencében 100-500 órát tartózkodó tinik körében az asztma előfordulási aránya hat százalék volt, szemben a klór nélküli medencében úszóknál mért két százalékkal. Az asztma kialakulása a klóros környezetben eltöltött idővel arányosan növekedett. Az 500-1 000 órás csoportban az arány 6,4 százalék, az 1 000 óránál többet klóros medencében töltők körében 11,9 százalék. A rézzel és ezüsttel fertőtlenített medencékben töltött idő nem befolyásolta az asztma és allergia kialakulását.

asztma kutatás felmérés allergia szénanátha medence klór