Világgazdaság

Percenként több mint ezer liter forró víz tör ki a PannErgy kútjából

Eredményes a szentlÕrinci geotermikus kútfúrás - jelentette be a PannErgy a BÉT honlapján kedden.

A szeptember 7-i lemélyítés befejezését követÕen, a geofizikai mérések és az elsÕdleges tesztek alapján, 1.620 - 1.790 méteres mélységtartományból, megközelítÕleg 80 °C fokos, percenként 1.150 litert (kb. 20 l/s) meghaladó hozamú forró víz termelhetÕ ki. Ez mintegy 4 MW maximális hÕteljesítménynek felel meg - áll a cég közleményében. Az elÕzetes eredmények összhangban vannak a PannErgy korábbi várakozásaival.

A PannErgy 2009. áprilisában kezdte meg elsÕ geotermikus kútjának fúrását SzentlÕrinc mellett, elsÕdlegesen a helyi távhÕszolgáltatás hÕigényének zöld-, geotermikus forrásból való fedezése céljából.



A fúrási tevékenység az elÕzetesen tervezettnél hosszabb ideig tartott, részben a fúráshoz használt gépek és berendezések többszöri meghibásodása, részben bizonyos geológiai információk újraértékelése miatt. A végleges tesztelések és mérések az elkövetkezendÕ hetekben folynak majd.

"A szentlÕrinci projekt a PannErgy jelenlegi geotermikus portfoliójának
legkockázatosabb geológiai adottságával rendelkezett. A helyszínen nap mint nap váratlanul felmerülÕ mÛszaki nehézségek komoly idÕbeli késlekedést okoztak. A bonyolult geológiai szerkezet új megközelítést és következtetéseket eredményezett a fúrás során, amely a késÕbbiekben nagyobb lehetÕséget fog adni Magyarország és a Kárpát-medence geotermikus adottságainak kiaknázásához. Az elÕzetes sikerek
visszaigazolják geológiai méréseink helyességét. Ezek az eredmények nemcsak alátámasztják eddigi stratégiánkat, de egyben új lendületet adnak további projektjeink megvalósításához" - fogalmazott Bokorovics Balázs, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnöke.

víz Szentlőrinc kút kútfúrás pannergy geotermikus