Világgazdaság

Romló üzleti környezet

Hat hellyel csúszott vissza Magyarország a Világbank üzleti környezet alapján összeállított ranglistáján az egy évvel korábbihoz képest.

A szervezet Doing Business 2010 című jelentése szerint hazánk a 47. helyet érdemli a vizsgált 183 ország között, lemaradva nemcsak a balti országoktól és Szlovéniától, de Bulgáriától is, lehagyva viszont Cseh- és Lengyelországot. Ehhez képest a Világgazdasági Fórum (WEF) kedden közzétett versenyképességi ranglistája szerint Magyarország négy helyezést javított az egy évvel korábbi eredményéhez képest, lemaradva ugyanakkor a régiós éllovasnak számító Cseh- és Lengyelországtól.

A WEF és a Világbank rangsorában tapasztalható szembeötlő eltéréseket magyarázhatják részben a módszertani különbségek is. Míg az előbbi által közzétett rangsor a versenyképesség vizsgálatakor a makrogazdasági stabilitást, a korrupciót, az oktatás hatékonyságát vagy a közbiztonságot is figyelembe veszi, a Világbank a Doing Businessben kifejezetten az üzleti környezetre, vagyis a bürokratikus és adóterhekre koncentrál.



A Doing Business 2010 kifejezetten sikeresnek tartja az elmúlt évet abból a szempontból, hogy a vizsgált 183 országból 131-ben hajtottak végre valamilyen reformot az üzleti környezet javítása érdekében a legutóbbi felmérés óta. A jelentés külön kiemeli azt is, hogy az átalakítások túlnyomó többségét, kétharmadát, a közepes és alacsony jövedelmű államokban hajtották végre. Így például olyan államok kerültek a reformerek élbolyába, mint Libéria, Macedónia, Fehéroroszország, Kolumbia vagy Tádzsikisztán. Magyarország a tulajdonjog bejegyzése, a munkáltatói szabályok, a hitelhez jutás, a befektetői érdekek védelme, az adókörnyezet és a szerződések betartatása terén egyaránt rontott tavalyi eredményéhez képest. A vállalkozások felszámolásával, illetve az építési engedélyek beszerzésével kapcsolatos adminisztratív terhek esetében nem változott a helyezésünk, a határon átívelő terén pedig egy helyel előrébb léptünk a rangsorban. 

Richter Gedeon Nyrt. BÉT - Napi események QUAESTOR Értékpapír Nyrt. A szerkesztő ajánlja Magna Magyar Telekom Nyrt. oep Fővárosi ügyek OECD