Világgazdaság

Trónfosztás: Oroszország a világ legnagyobb olajexportőre

Az OPEC országok termelésének visszafogásával Oroszország a Szovjetunió bukása óta először több olajat exportál, mint Szaúdi Arábia.

A második negyedévben a nyers és finomított olajtermékek kivitele az orosz energiaügyi minisztérium adatai szerint 7,4 millió hordóra növekedett, míg Szaúdi Arábia exportja 7 millió hordóra csökkent a Nemzetközi Energia Ügynökség becslése szerint – jelenti a The Moscow Times.

A befektetők az orosz kitermelés csökkenésére számítottak, miután Igor Szecsin miniszterelnök helyettes decemberben az olajexportőröket tömörítő OPEC tagjai előtt közölte: kész limitálni termelését az árak támogatása érdekében. Ehelyett a kormány adókedvezményeket nyújt a szibériai mezők felfedezésére, a Rosznyeft, a LUKoil és a TNK-BP pedig profitált az árak 54 százalékos emelkedéséből.

Chris Weafer, az UralSib elemzője úgy véli, a bizonytalan időszakban Oroszország az OPEC áldozatvállalásának legnagyobb nyertese, Moszkva ugyanis alááshatja az olajexportőrök korlátozási törekvéseit az extra termeléssel.

Szaúdi Arábia napi 2,75 millió hordónyi kapacitást pihentet, Oroszország azonban nem engedheti meg magának, hogy szükség szerint leállítsa és újraindítsa az olajkutakat, így gyakorlatilag teljes kapacitással dolgozik – mondta a Stanford C. Bernstein londoni elemzője.

Oroszország termelése augusztusban 1,3 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest, az mértéke pedig 5,9 százalékkal emelkedett. Az emelkedés hátterében az áll, hogy a Rosznyeft megkezdte a kitermelést a szibériai Vankor mezőn.

Oroszország már most több energiahordozót exportál, mint bármely más állam a Gazprom szállításait is beszámítva.

Csak a Gazprom napi 9,9 millió hordó olajat exportált tavaly, szemben Szaúd Arábia napi 9,2 millió hordós eredményével – olvasható ki a Bloomberg és a Gazprom közléseiből.

Az Európába irányuló orosz gázszállítmányok tovább profitálhatnak az OPEC törekvéseiből, mivel a gáz ára részben a nyersolajéhoz kötődik.

Szaúdi Arábia OPEC Oroszország mező olaj export